23948sdkhjf

Här är ett av världens största forskningsprogram för stål

Det är Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret som berättar om och har arbetat för European partnership for clean steel - ett forskningsprogram som syftar till att främja omställning av europeisk stålindustri till klimatneutralitet med bibehållen konkurrenskraft.

Det är ett av elva nya forskningsprogram för industrin - alla i syfte att stärka investeringar i forskning och utveckling för klimatomställningen som EU-kommissionen presenterat. 

– Någon motsvarighet i omfattning av forskningsmedel för stålindustrin finns inte sedan tidigare. Gör vi rätt saker nu kommer det här att betyda mycket för svensk stålforskning, för svensk konkurrenskraft och klimatet, spår Rachel Pettersson.

Genom forskningsprogrammet finns cirka 100 miljoner euro, motsvarande en miljard svenska kronor, stålforskningsmedel att söka per år under sju år.

– Eftersom Sverige ligger långt fram i utveckling av stålprocesser, med ett stort fokus på just hållbara processer och minskade utsläpp, kommer vi arbeta fokuserat för att vår forskning ska ta hem en hel del projekt inom forskningsprogrammet, säger Rachel Pettersson.

Det riktigt intensiva arbetet med forskningsprogrammet inleds nu.

– Nu när är forskningsprogrammet presenterats väntar en intensiv period med att utarbeta projektförslag för de första utlysningarna som stänger redan i september, berättar Rachel Pettersson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156