23948sdkhjf

Vill producera högkvalitativ järnmalm för fossilfri stålproduktion

Unesco förslår för regeringen att den söker en ”reviderad och utökad djupbedömning som ger en säkrare grund för att bedöma effekterna av den föreslagna utvecklingen på världsarvsegendomen ... innan beslut fattas om att godkänna utvinning av gruvdrift”.

Mineralprospekterings- och utvecklingsföretaget Beowulf kommenterar Unescos kommentar om företagets ansökan om en exploateringskoncession för Kallak iron ore project, Kallak.

- Det är inte förvånande att Unesco, med tanke på sitt uppdrag, har en åsikt om Kallak och detta betraktar inte den stora bilden, säger Beowulfs CEO Kurt Budge och fortsätter:

- Företaget hävdar att det är olämpligt för Unesco att skriva om ett område som vi starkt hävdar faller utanför dess jurisdiktion. Beowulf har beviljats ​​tillstånd att investera, utforska och utveckla Kallak sedan 2006. 

Han kommenterar att Kallak skulle föra miljarder kronor i investeringar till Jokkmokk. Och 250 direkta och 300 indirekta arbetstillfällen under minst 25 år skulle generera en miljard i skatteintäkter.

- Företaget har arbetat med Kallak i över 15 år, investerat mer än 80 miljoner kronor, definierat en betydande järnmalmsresurs, med uppåtriktad potential som den senaste uppgraderingen av Mineral resource estimate visar, från vilken vi har producerat ett marknadsledande koncentrat på 71,5 procent järninnehåll.

Även den geografiska placeringen anser företaget är idealisk i förhållande till Hybrit och H2GreenSteel-projekten.

- När du tittar objektivt, utan partiskhet, på Kallak-berättelsen och förstår att det inte handlar om en gruva, handlar det om att producera högkvalitativt järnmalm för fossilfri stålproduktion, och därmed förnyelsen av Jokkmokk, vilket ger staden en stark ekonomisk framtid som lever bortom gruvdrift, som också inkluderar renskötsel, turism, skogsbruk och entreprenörer, och du förstår att alla bevis säger att gruvdrift och renskötsel samexisterar i Sverige, då borde den svenska regeringen närma sig ett beslut.

- Företaget har redan talat med regeringen och kommer att göra det igen för att få klarhet i nästa steg, säger Kurt Budge.

Metal supply har sökt Beowulf för att få veta hur länge de är beredda att invänta ett besked men inte fått svar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.063