23948sdkhjf

Hydro inkluderar skrot i sin produktion av primäraluminium

I Høyanger, Norge, håller Hydro på att utveckla metoder för återanvändning av aluminium direkt vid produktionen av primäraluminium. Detta ska både minska klimatavtrycket och öka produktionen, och planen är att metoden ska införas vid de norska aluminiumfabrikerna.

I Norge producerar Hydro primäraluminium som baseras på förnybar energi vid fem fabriker, vilket gör att aluminiumet idag har ett koldioxidavtryck som endast är 25 procent av det globala genomsnittet. Men för att göra aluminiumet ännu mer koldioxidsnålt har företaget valt att testa nya metoder där konsumentskrot används vid produktion av primäraluminium.

Nu testar vi lösningen vid Hydro Høyanger. Efter att vi har verifierat lösningen här kommer vi sträva efter att använda tillvägagångssättet i våra norska aluminiumfabriker, med en preliminär ambition att öka vår totala produktion av primäraluminium i Norge med 10 procent, säger Ola Sæter, chef för produktionen av Hydros primäraluminium, och fortsätter:

– Det gör att vi kan erbjuda våra mest klimatmedvetna kunder ett nytt och ännu bättre alternativ i deras ansträngningar för mer hållbara lösningar.

Testerna i Høyanger började under första kvartalet 2020 och sedan dess har projektet sett positiva resultat.

– Hittills har testerna gått bra och vi har bra resultat på analyserna. Under tredje kvartalet 2020 skickades material till två kunder och där var feedbacken positiv, berättar Nils Vibe-Rheymer, kommunikationschef hos Hydro Aluminium Metal, för Metal Supply.

Vid testerna i Høyanger används skrot som kvalitetstestats av skrotleverantören och gjuterierna, vilket innebär att de gått igenom noggranna säkerhetsbedömningar samtidigt som aluminiumets kemiska sammansättning kollats över. Tillsammans bedömer dessa sen vilka produkter som skrotet kan användas till.

Nils berättar att en av anledningarna till att Hydro började med testerna just i Høyanger beror på att de där har förvärmningsugnar, torkrum, för att undvika explosionsrisken som finns när vått skrot hamnar i smältugnar.

Exakt när systemet kan komma att implementeras i resten av Hydros norska anläggningar vet företaget inte ännu, men planen är att köra igång lite under året.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede men vi räknar med att komma igång lite under året. Detta genom att applicera några ton säkert återvunnet insatsmaterial på andra anläggningar än Høyanger, säger Nils.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.206