23948sdkhjf

SSAB:s storaffär kan ha fått käppar i hjulet

Enligt anonyma källor kan SSAB:s förvärvsplaner av Tata Steel vara på väg att slopas.

Det började som ett rykte som sedan visade sig vara sant. I november bekräftade SSAB att de haft diskussioner med Tata Steel om att ta över bolagets stålverk i Ijmuiden, Nederländerna, men nu rapporterar Dagens Industri att planerna kan vara på väg att slopas. Enligt anonyma källor till tidningen ska nämligen två av SSAB:s storägare vara skeptiska.

Det rör sig om LKAB:s ordförande Göran Persson och Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg. Industrivärden äger 11,7 procent av SSAB och LKAB äger 10,5 procent.

I det fall ryktet stämmer menar Dagens Industri att en anledning till att storägarna är skeptiska till förvärvet, skulle kunna vara att SSAB:s aktiekurs haft en tydligt sämre utveckling än konkurrenterna. Till exempel har Arcelor Mittal lyft med 50 procent och Salzgitter med 60 procent sedan SSAB bekräftade förvärvsplanerna, medan SSAB:s aktier endast lyft med 15 procent.

Jag tolkar utvecklingen som att investerare i Sverige är missnöjda med det potentiella förvärvet, säger Danske Banks råvaruanalytiker Oskar Lindström till tidningen.

Förutom att aktien potentiellt påverkats av SSAB:s förvärvsplaner, har även annan kritik riktats mot förvärvet där statistik visat att stålverket i Ijmuiden skulle kunna vara en potentiell bov till att boende i närområdet löper ökad risk för att drabbas av cancer. Detta har bolaget dock försvarat sig emot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144