23948sdkhjf

SSAB:s tilltänkta stålverk kan vara orsak till ökade cancerfall

Nu kommer nya uppgifter om att Tata Steels stålverk som SSAB har planer på att ta över har anklagats som orsaken bakom stora hälsorisker, då 51 procent fler av de som bor i närheten av stålverket har lungcancer i jämförelse med resten av landet.

Som vi tidigare rapporterat har SSAB planer på att ta över Tata Steels stålverk i Ijmuiden, Nederländerna, ett stålverk som nu kommer ut i ljuset som en potentiell orsak till ökad risk för cancer. Det rapporterar nederländska tidningen NOS.

Statistiken som NOS baserar detta på kommer dels från GGD Kennemerland och dels från Integrated Cancer Institue of the Netherlands. I juni gjorde GGD en undersökning där det visade sig att det bland bosatta i Beverwijk, som ligger precis intill Ijmuiden där Tata Steels stålverk ligger, är 25 procent fler som har lungcancer än genomsnittet i Nederländerna.

Vidare visade en undersökning där Cancer Institue of the Netherlands kartlade antalet sjuka i lungcancer i närområdet, att det i vissa postnummer i staden till och med var 51 procent vanligare med lungcancer.

Enligt Dagens Industri ska dessutom anmälningarna mot Tata Steels miljöpåverkan ha ökat under de senaste åren, och under 2019 lämnades 3 672 anmälningar in till bolaget.

Frågan är dock hur säkra man kan vara på att det är just fabriksutsläpp som orsakar hälsoriskerna, ett annat möjligt scenario skulle kunna vara att rökning är vanligare just här. Men flertalet är överrens om att rökning inte kan vara den enda orsaken, och Luc Verkouteren som är allmänläkare i Ijmuiden, är en av dem.

– Om man tittar på dessa uppgifter kan man inte längre säga att detta bara beror på rökning. Det finns många andra ämnen som också orsakar lungcancer, såsom bensen och PAH, ämnen som idag släpps ut i stora mängder på Tata Steel-anläggningen, säger han till Nederländska tv-programmet EenVandaag.

För att undersöka bakgrunden till hälsoriskerna har den nederländska folkhälsomyndigheten RIVM bekräftat för Dagens Industri att de startat en granskning av Tata Steels verksamhet.

Oavsett orsak till cancerfallen ser flera aktörer positivt på att SSAB kanske kommer att ta över stålverket. Bland annat Piet Joustra som är ordförande för en grupp styrelseledamöter som vill att stålföretaget ska snabba på sitt miljöarbete.

– Det här skulle vara en mycket bättre situationen än den som är nu. SSAB verkar vara vänligare, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.1