23948sdkhjf

SSAB försvarar sig mot kritiken

Som vi tidigare rapporterat har SSAB planer på att ta över Tata Steels stålverk i Ijmuiden, Nederländerna, ett förvärv som fått kritik då stålverkets utsläpp anklagats som orsak till ökade hälsorisker i närområdet. Nu försvarar sig SSAB mot kritiken.

Under måndagen möttes cheferna för Hybrit – samriskbolaget där SSAB är en av ägarna, digitalt för att diskutera stålets fossilfria framtid. Under mötet kom frågan om SSAB:s tilltänkta förvärv av Tata Steels stålverk i Nederländerna upp, och enligt Dagens Industri försvarade SSAB då förvärvet med att även detta stålverk kommer att inkluderas i bolagets fossilfria framtid.

– Tekniken som vi utvecklar inom Hybrit är användbar för alla stålbolag. SSAB:s mål att bli helt fossilfritt 2045 ska gälla för alla våra produktionsanläggningar i hela världen. Går affären igenom kommer vi fortfarande att ha det målet, sa SSAB:s teknikchef Martin Pei enligt tidningen.

Hybrit, där SSAB, LKAB och Vattenfall är ägare har som målsättning att ta fram världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkning genom att använda vätgas, ett projekt som redan tagit sina första steg, och tanken om affären går igenom är alltså att även ställa om stålverket i Nederländerna efter Hybrits teknik. Exakt hur och när detta kommer ske ska dock vara svårt att avgöra.

– Det är vanskligt att titta i spåkulan när det gäller långa systemförändringar, men att det fossila – både kol och gas – är på väg ut och ersätts av vindkraft är väldigt tydligt. Frågan är hur snabbt det kommer gå, men kolet kommer att försvinna först, sa Mikael Nordlander, chef för portföljutveckling på Vattenfall, under mötet enligt tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.268