23948sdkhjf

Metallprodukter investerar i ny fiberlaser

Coronapandemin har skapat en stor oro i samhället, men hos Metallprodukter i Edsbyn finns en stark tro på framtiden. Här har det investerats i en ny lasermaskin från Bystronic för att stå redo när allt med pandemin är över.

– Samma vecka vi märkbart kände av pandemins effekter och funderade på om vi skulle behöva permittera personal, skrev vi på papperen och beställde en ny fiberlaser. Vi kände att det var en stark signal till både oss själva och våra kunder att vi satsar. Det kommer ju en tid då eländet är över, och då gäller det att stå redo, berättar Hans Nohrlander, vd på Metallprodukter.

Metallprodukters kundbas består av ett tiotal större lokala och nationella kunder, och tillverkningen sker i små och mellanstora serier där många av produkterna går genom hela kedjan av laserskärning, kantpressning, svetsning, pulverlackering och montering.

Hans berättar vidare att den nya fiberlasern ses som hjärtat i huset.

– Det blev en BySmart på sex kilowatt som fick ersätta den vi köpte för fem år sedan. Då investerade vi även i ett höglager ByTower Compact med sex kassetter vilken var helt kompatibel med den nya. Fem ton plåt kan bearbetas över natten om vi skulle vilja det, berättar han.

Hos Metallprodukter förädlas 600 ton plåt per år, och merparten ligger i det tunnare segmentet. Upp till tio millimeters tjocklek är de vanligaste plåtarna i hyllorna, och laseroperatören Fredrik Wengelin som jobbat elva år med laserskärning konstaterar att den nya fiberlasern är både snabbare och bättre på att skära.

– Det är en semiautomatisk centrering av dysan och skärhuvudet har en ”spot-control” som gör att den automatiskt reglerar strållängden beroende på materialtjocklek, avslutar Fredrik.

Med den nya fiberlasern har kapaciteten hos Metallprodukter fördubblats.

Metallprodukter i Edsbyn AB är en ren legoleverantör med 30 anställda och en omsättning på 53 miljoner.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094