23948sdkhjf

Reportage: Från mineralolja till vegetabilisk skärolja

Hos Specialverktyg i Norrköping står miljö- och klimattänk högt upp på prioriteringslistan, och hittills har bolagets vd Istvan Kasa inte bara satt upp 1 500 kvadratmeter solpaneler på taket. Han har dessutom bytt skärolja från en mineralbaserad till en vegetabilisk. Allt för miljöns skull.

År 1992 startade Istvan Kasa företaget Specialverktyg i Norrköping AB tillsammans med fem andra, och 2004 tog han över som ensam ägare. Specialverktyg utvecklar, konstruerar och tillverkar skärande specialverktyg och detaljer till Nordens verkstadsindustri.

Ända sedan starten har Istvan haft ett stort miljötänk, och under årens gång har han både bytt alla lysrör till LED samt satt upp 1 500 kvadratmeter solpaneler på taket för att spara energi. I julas bytte Specialverktyg även ut sin mineralbaserade skärolja mot en miljövänligare variant.

– Jag har alltid försökt se till så att vi har en så bra arbetsmiljö och yttre miljö som möjligt. Mina anställda spenderar många timmar på verkstaden varje dag, och då anser jag att det är viktigt att de får ha en så bra arbetsplats som möjligt, säger Istvan.

Istvan berättar att det egentligen inte var något fel på den gamla skäroljan företaget använde sig av. Men för två år sen, efter 14 år med samma skärvätska utan något direkt oljebyte, ansåg han dock att det var dags att rengöra systemet och byta oljan. Men istället för att köra på med samma olja, bestämde Istvan att han hellre ville satsa på en vegetabilisk förnyelsebar skärolja än en mineralbaserad. Detta för att välja ett mer miljövänligt alternativ.

Istvan var sedan tidigare i kontakt med Lennart Samuelsson på Quaker Houghton och efter en genomgång av applikationen och Specialverktygs behov, föreslog Lennart Binol Cut 5 som alternativ.

Verktygsslipmaskinen ANCA TX7 körs med skäroljan Binol Cut 5.
Foto: Annelie Kasa

Istvan tog därefter kontakt med sina kunder och kollade runt vilken olja de använde sig av, och efter att ha hört att en stor kund inom flygindustrin varit väldigt nöjda med skäroljan Binol Cut 5 från Quaker Houghton, samma som Lennart rekommenderat, bestämde sig Istvan för att testa oljan.

Quaker Houghtons Binol Cut 5 är en icke vattenblandbar skär- och slipolja baserad på förnyelsebara råvaror, som är biologiskt nedbrytbar i mark och vatten. Dessutom är den varken toxisk för människa eller miljö, och till skillnad från vissa andra skäroljor ska oljan inte vara hudirriterande.

För att testa den nya oljan bestämde sig Istvan för att först använda den på en ny slipmaskin hos bolaget.

– Vi köpte en ny slipmaskin och installerade en enskild tank med den nya skäroljan i den. Efter att ha provat den nya oljan kom vi fram till att den fungerade ännu bättre än vår förra skärvätska, och vi blev väldigt nöjda över att den höll maskinen så ren och fin. Dessutom märkte vi att vi fick en bättre ytfinhet på våra produkter med den nya oljan. Ibland måste man prova för att vinna, säger Istvan.

Efter att ha testat oljan på den nya slipmaskinen tog Specialverktyg beslutet att det var just Binol Cut 5 de ville köra på, och när det dagen innan julafton 2019 blev dags för bytet, fylldes den stora centralanläggningen på 7 000 liter hos företaget med Quaker Houghtons vegetabiliska skärolja. Idag är 11 slipmaskiner inkopplade på anläggningen.

Utöver ett bättre klimat och en bättre ytfinhet har den nya skäroljan även hjälpt en av företagets anställda. Som tidigare nämnt kan skärolja nämligen leda till hudirritationer, något som denna anställda tyvärr fått uppleva. Detta var dock inget som Istvan kände till, och han berättar att om han vetat detta hade en förändring skett tidigare.

– Hade jag fått reda på detta hade jag sett till att något byttes ut tidigare. Men positivt är att han inte har några problem längre, och problemen slutade när vi bytte olja. Det är nämligen mycket mindre risk att man får allergier med den vegetabiliska oljan. Och det har vi verkligen märkt eftersom han inte alls har samma problem längre, säger han.

I Specialverktygs maskinpark i Norrköping har 11 maskiner kopplats in till centralanläggningen för skärolja.
Foto: Annelie Kasa

När det kommer till den ekonomiska biten har bytet av skärolja inte påverkat Specialverktyg nämnvärt, varken åt det ena hållet eller det andra.

– Oljorna kostar lika mycket och det går åt ungefär lika mycket, så någon ekonomisk skillnad har vi inte sett.

Med gruvjättar, stora fordonstillverkare och flygtillverkare som kunder, har Specialverktyg i Norrköping satsat mycket på fordonsbranschen och flygindustrin. Men utöver dessa är företaget även med och bidrar i många andra spridda branscher. Till exempel har de varit med och tagit fram prototyper till ett konstgjort hjärta och gjort separationsanläggningar till rymdindustrin som separerar satelliter från bärraketer.

– Vi jobbar i flera olika sorters metaller och vi producerar allt möjligt. Vi gör till exempel borrar och skärverktyg samtidigt som vi håller på med legobearbetning. Vi har bland annat investerat mycket pengar i bra mätutrustning, för att kunna bearbeta saker och ting på ett så tillförlitligt sätt som möjligt. Vi gör allting som är komplicerat och svårt, säger Istvan och skrattar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094