23948sdkhjf

Plåtföretagen går till angrepp mot träbyggande

I en debattartikel argumenterar Plåt- och Ventföretagen mot det ökade träbyggandet.

Det ökande byggandet i trä kan få negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål, skrev branschchef Annika Brännmark och vd Johan Lindström från Plåt- & Ventföretagen i en debattartikel publicerad i Expressen för någon vecka sedan.

Debattörerna menar att trähus blir alltför varma inomhus sommartid, eftersom de inte kan lagra nattluftens kyla över dygnet. Sten- och betonghus lagrar i stället kyla i väggarna. 

Vidare menar de att människor i dag kräver kyla inomhus, till exempel i bilen och på arbetsplatsen, och att trähus helt enkelt är för varma. Lösningen blir att installera luftkonditionering, som drar mycket energi, och debattörerna tycker därför inte att man ska bygga i trä bara för att det tycks hållbart vid en första anblick.

"Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan i stället föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Vi ber därför politiker att inte välja ut enskilda byggmaterial som vi uppmanas att använda, utan låt i stället byggbranschen få arbeta efter devisen – rätt material på rätt plats. Det är först då vi uppnår ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och energieffektivt perspektiv," slutar de sin artikel.

Anders Tengbom, utvecklingschef på Grönbo, besvarade sedan debattartikeln och menar att vi tvärtom måste bygga betydligt mer i trä. Inomhusklimatet blir sundare tack vare konstruktionen som andas, skriver han och fortsätter: 

"Att trähus skulle skapa en framtida produkt som kräver luftkonditionering för att få gott inomhusklimat, saknas det belägg för och påståendet framstår i dagens ljus som helt verklighetsfrämmande. Varför dessa problem skulle uppstå för att man bygger träkonstruktioner i större omfattning, är nog för de flesta svårt att förstå och framgår inte heller vidare väl i artikeln. Trähus i villaformat har funnits i hundratals år och är en i allmänhet förträfflig produkt utan påstådda problem."

Debatten lär fortsätta. Vad tycker du? Kommentera gärna!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078