23948sdkhjf

Västeråsföretaget lägger ner sin svenska verksamhet

AQ Components Västerås AB som tillverkar svetsade och bearbetade komponenter i framförallt aluminium, inleder nu MBL-förhandlingar om att lägga ner sin verksamhet i Smedjebacken och flytta den till Estland.

Totalt kommer alla 20 anställda beröras, men exakt vad detta kommer innebära för personalen är enligt Anders Carlsson, koncernchef för AQ Group, fortfarande för tidigt att avgöra.

– Det är fortfarande för tidigt att veta, det får man låta MBL-förhandlingarna avgöra, säger Anders till Metal Supply.

När AQ 2018 la ner sin verksamhet i Luddvika, flyttade företaget en del av verksamheten till Smedjebacken. Tanken var att bibehålla en del av produktionen i Sverige nära kunden och med bättre lönsamhet. Verksamheten har dock fortsatt gå med förlust under 2019 och 2020, vilket lett till att företaget nu inleder MBL-föhandlingarna om flytt till AQ Lasertool i Estland.

Hur kommer det sig att ni vill flytta verksamheten just till Estland?

– Vi har sedan tidigare en väletablerad verksamhet som gör samma saker i Estland så det var ett ganska självklart alternativ, säger Anders.

När i tiden nedstängningen av verksamheten förväntas ske är fortfarande oklart.

Framförallt vill vi ju att detta ska genomföras på ett bra sätt, det är viktigare än någon exakt tidpunkt. Det är mycket tråkigt att vi inte lyckades etablera en lönsam produktions- och projektverksamhet i Smedjebacken och att vi nu tvingas till det här beslutet. Vi kommer nu att arbeta vidare med den här frågan i nära samarbete med fackföreningar, kunder och medarbetare, avslutar Anders.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093