23948sdkhjf

Stort genombrott - först i världen att värma stål med vätgas

Linde Gas AB och Ovako har tillsammans genomfört ett fullskaletest att värma stål med vätgas inför valsning. Testet utfördes med goda resultat vilket är en stor händelse för stålindustrin då det kan bidra till en minskning av stålindustrins koldioxidavtryck.

Kontroller av stålet visar att uppvärmningen med väte inte påverkade stålets kvalitet, vilket innebär goda förutsättningar att införa uppvärmning av valsverksugnar med vätgas i full skala. Detta är en historisk händelse för stålindustrin då det bevisar att koldioxidutsläppen från valsning helt kan reduceras, och därmed drastiskt reducera stålindustrins koldioxidavtryck.

Vätgasen produceras i Lindes fabrik i Sandviken. Där använder de grön el för att göra en elektrolys av vatten, det vill säga att de delar upp vattnet i vätgas och syrgas. Sedan har vätgasen komprimerats på flaska och körts till Ovako för testet. 

– Men om det här skulle göras i stor skala på riktigt så skulle Ovako ha en fabrik för framtagningen av vätgas på plats, säger Anders Lugnet, teknisk koncernspecialist inom området Energi-& Ugnsteknik på Ovako, till Metal Supply. 

Användning av ren vätgas istället för gasol i förbränning ger stor positiv miljöeffekt då det enda utsläpp som genereras är vattenånga.

– Att få vara först med ny teknik är alltid spännande. Redan i höstas provade vi att värma Ovakos stål med vätgas på Lindes Combustion Tech Center i Älvsjö. Resultaten var mycket lovande. Därför är det extra roligt att se att det även fungerar i full drift, säger Ola Ritzén, produktchef för metallurgi vid Linde Norra Europa.

Hållbarhet är en grundbolt för både Lindes och Ovakos verksamheter, och båda strävar efter att genom företagets produkter och lösningar minska koldioxidavtrycket från stålindustrin.

− Det är väldigt spännande att vi nu har bevis på att det går att använda vätgas i uppvärmning utan att det påverkar stålets kvalitet. Om vi kan genomföra denna investering skulle det få en stor positiv effekt för miljön. Vår uppskattning är att en första investering skulle spara 20 tusen ton koldioxid varje år och det är bara början, säger Anders Lugnet.

Linde och Ovako har utfört testet på ett sådant sätt att det går att kopiera till full skala i både Hofors och andra valsverk.


Gropugn i Ovakos valvsverk i Hofors.
Foto: Ovako

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094