23948sdkhjf

SSABs slagg blir högkvalitativa vanadinprodukter

SSAB och Critical Metals har ingått ett avtal om att återvinna biprodukter från ståltillverkningsprocessen till högkvalitativa vanadinprodukter.

Critical Metals har även ingått avtal med utvecklingsföretaget Neometals om att utvärdera genomförbarheten av den föreslagna återvinningslösningen.

Critical Metals mål är att använda biprodukter från SSABs stålproduktion och återvinna vanadin med hög renhet för användning i energilagringslösningar. Detta utan behov av att bryta och bearbeta vanadin via traditionella metoder. Återvinningsprocessen kommer att drivas av förnybar energi.

Cirka 75 procent av den globala vanadinförsörjningen produceras i Kina och Ryssland. Tanken är nu att det nya avtalet ska skapa en betydande möjlighet även för den europeiska vanadinmarknaden att leverera.

Målet med det tioåriga avtalet är att Critical Metals och Neometals ska börja bearbeta slagg från SSABs stålverk i Oxelösund, Luleå, och Raahe i Finland, senast den 31 december 2024.

Avtalet ger Critical Metals tillgång till minst 2 miljoner ton slagg från SSABs stålkvarnar. Det ger en säker grund för utvärderingen av en slaggåtervinningsanläggning som kan bearbeta 200 000 ton slagg per år, utan behov av att bygga en gruva och koncentrator.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094