23948sdkhjf

Leasing istället för lån

Företagen får svårare att låna till investeringar i maskiner och då är leasing ett bra alternativ
-Fördelen med leasing är att maskinen är säkerheten för finansieringen. Därför behöver företagen inte ha annan säkerhet för att kunna investera i nya maskiner och det gör att vi är mer riskbenägna än en bank, säger Göran Carlsson på Deutsche Leasing.

Stärkt konkurrenskraft kräver investeringar
En förutsättning för att behålla eller stärka företagens konkurrenskraft är att löpande investera i nya maskiner och annan utrustning. Som bekant finns inte alltid utrymme för detta i företagens investeringsbudget. Vi kan dagligen läsa om hur oron på världens finansmarknader gör att små och medelstora företag har fått svårt att låna och att räntemarginalen går upp. Leasing, hyra och avbetalning kan många gånger vara ett bra alternativ och komplement till banklån.

Bättre likviditet
Att använda leasing istället för banklån ger företagen bättre likviditet. Eftersom maskinen är säkerheten för finansieringen så kan kunden istället använda företagets övriga säkerheter till att säkerställa att man har en bra likviditet. Företag går inte omkull på grund av dåligt resultat utan på grund av dålig likviditet. Ett sunt företag skall ha en mix av olika finansieringsformer: leasing, egenfinansiering och banklån – detta ger företaget en stabil finansiering och gör att man är bra rustad för framtiden.

Flera fördelar med leasing, hyra och avbetalning
Med hjälp av leasing, hyra och avbetalning kan man undvika att belasta så väl företagets likviditet, finansiella nyckeltal, investeringsbudget som handlingsutrymme hos husbanken. Det är ju inte alltid så att intäkterna från en maskininvestering uppstår omedelbart när maskinen installeras. För företag inom tillverkningsindustrin är det ju dessutom inte ovanligt med säsongsvariation i kassaflödet. Kapacitetsutnyttjandet av utrustningen kan variera – från år till år och från månad till månad – t ex vid kontraktstillverkning.

När man använder sig av leasing kan företaget anpassa sin betalning till när intäkterna kommer in i företaget. Det finns många företag som har en säsongsbetonad produktion och då är leasing en fördel eftersom betalningen kan vara varierande beroende på intäkter, istället för en rak avbetalning som normalt gäller för ett banklån.

Deutsche Leasing och Bystronic
Deutsche Leasing har bland annat ett samarbete med Bystronic Scandinavia AB. Både Deutsche Leasing och Bystronic Scandinavia AB finns i många länder och i dag kan Bystronics maskiner avsättas i 24 länder – en flexibilitet som gör att om en leasad maskin inte blir köpt av ett företag i Sverige efter leasingperioden kan den säljas i många andra länder.

Ett samarbete mellan leasingföretag och maskintillverkare ger också kunden en stor fördel då de kan få ett ’helt paket’ med både ny maskin och finansiering.

- Genom våra samarbeten med ledande leverantörer som Bystronic och mycket god kunskap om utrustningen som används inom t ex verkstadsindustrin kan vi ofta erbjuda en mycket konkurrenskraftig finansiering, säger Richard Axelsson på Deutsche Leasing.

Deutsche Leasing
Deutsche Leasings kunder är allt från enmansföretag till multinationella företag. Det finansierade beloppet kan vara allt från 500. 000 kronor till mer än 100 miljoner kronor. Snittet ligger på cirka 4-5 miljoner, och en typisk finansieringsperiod ligger på 3-7 år. För en verktygsmaskin är det oftast ett snitt på 5 år.

Det finns också möjlighet att avtala om förtida avslut av avtalet eller att fritt lämna tillbaks utrustningen efter leasingperiodens slut, beroende på den flexibilitet som kunden vill ha.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063