23948sdkhjf

Nyrenoverad press färdig för leverans till Ryssland

En 150 tons Lagan hydraulpress har lämnat Presservice Ljungby och SMV Industrier för vidare leverans till Ryssland.
Pressen har totalrenoverats och målats om i Smålandsstenar och har bland annat uppdaterats med ny pumpenhet utrustad med modern hydraulik, nytt styrsystem och nya slaglängdsgivare.
Kuno Nothin, platschef på numera SMV-ägda Presservice Ljungby, berättar mer:

– Det är en gammal pressmodell kallad LP 150 från Lagan Press tillverkad på 1970-talet som vi nu har sålt till en maskinhandlare i Tyskland för vidare leverans till Ryssland.
– Vi har byggt om sex maskiner till honom tidigare, så med denna blir det sju levererade pressar.

Pressens förvandling
Presservice har bytt samtliga packningar på cylindrarna, fräst om det gamla pressbordet, monterat ny pumpenhet utrustad med DIN Normerade cartridge ventiler samt uppdaterat maskinen med ett nytt modernt styrsystem och digitala slaglängdsgivare för huvud- och mothållarcylinder. Alla skydd och all el är också bytt. Pressen har vidare tvättats och målats om.

– Detta är i grunden en gammal press vilken vi demonterat och gått igenom till 100 procent, säger Kuno Nothin.
– Det här är ett sätt för kunden att få en modern maskin i ett gammalt skal.

Fördelar med att renovera
Enligt Kuno Nothin finns det många fördelar med att renovera sin gamla press om produktionshasigheten är tillräcklig för behovet. En av fördelarna är att efter ombyggnaden kan man fortfarande använda samma verktyg som tidigare utan att modifiera exempelvis verktygsfastspänningen, vilket kan bli kostsamt om det rör sig om många verktyg.

Allt är sig likt och operatören känner igen sig vilket känns tryggt för honom. Detta innebär att produktionssättet är sig likt vilket medför att produktionen kommer igång fortare vid en ombyggnad än vid en igångkörning med en ny press. En ny press blir dessutom en betydligt dyrare investering.

Renoveringen har skett i SMV Industriers lokaler i Smålandsstenar. Konstruktionsarbete samt montage av styrsystemskomponenter i elskåpet har utförts på Presservice i Ljungby.

Nytt samarbete
De båda företagens samarbete inleddes förra året då de påbörjades en dialog om ett sammangående. I dag äger SMV Industrier 91 procent av Presservice Ljngby. Renoveringen av hydraulpressen från Lagan är Presservice och SMV:s första samarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094