23948sdkhjf

Hela fabriken stängs ner

Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige. Det har Proplate i Oxelösund tagit fasta på och inför nu obligatorisk fallträning för 100 medarbetare i syfte att förebygga fallolyckor och minska skaderiskerna om ett fall sker.

Två timmar i veckan stänger Proplate ner produktionen för att samtliga anställda ska få möjlighet att träna balans, styrka och fallteknik.

Satsningen är den största hittills i ett samverkansprojekt mellan Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring, Fallkompetens i arbetslivet, som ingår i konceptet Judo4Balance.

Licensierade fallinstruktörer utbildade av Svenska Judoförbundet håller i träningspassen

– Det är oerhört viktigt att förebygga olyckor och att göra det på det här sättet ger dessutom bra fysisk träning samtidigt som det är roligt, säger Max Björk, vd på Proplate, enligt ett pressmeddelande.

Nyligen hölls det första träningspasset för Proplates närmare 100 medarbetare. Varje torsdag under tio veckor kommer över 100 kvadratmeter judomatta läggas ut i den stora maskinhallen på Proplates anläggning i Oxelösund.

Då får samtliga medarbetare under arbetstid träna balans, styrka och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska risken att skadas om ett fall ändå sker. Under dessa timmar stoppas produktionen helt.

Träningarna leds av fyra licensierade judoinstruktörer från Oxelösunds Judoklubb som genomgått en specifik utbildning från Svenska Judoförbundet för att leda fallkompetensgrupper.

Varje år inträffar 11 000 fallolyckor på arbetstid. Syftet med samarbetsprojektet är att öka personlig säkerhet och minska lidandet på grund av fall i arbetet. Det ska förebygga fallolyckor och minska skador av fallolyckor på arbetsplatsen, inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vi vill bidra till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Fallkompetensträningen är kostnadsfri om man har en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring. En av de mer utsatta yrkesgrupperna är inom industrin. Men med rätt träning kan man förebygga fall och även minska skadeeffekterna om ett fall ändå sker, säger Frida Winnerstig projektledare på AFA Försäkring.

Statistik om fallolyckor

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan.
Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid.
Cirka 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor.
Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern.

Proplate är en stor leverantör av komponenter i grovplåt till globala företag inom kranindustri, vindkraft, gruvindustri och till tillverkare av entreprenadmaskiner.

Slutprodukter är till exempel bandgående lyftkranar och mobilkranar, vindkraftverk, truckar och entreprenadmaskiner.

Proplates produktionsanläggning i Oxelösund är en av världens modernaste i sitt slag och har SSAB som närmaste granne. Här skärs, bearbetas, svetsas, målas och monteras komponenter i grovplåt till kunder världen över.

Bland kunderna återfinns bland annat Liebherr, Nordex, Toyota Material Handling, Kobelco och Manitowoc.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094