23948sdkhjf

Intervju: Så ökade de omsättningen med 62 procent – trots stålkrisen

Proplate Oxelösund AB har haft ett rekordår, trots den rådande stålbristen. Vi har pratat med vd Max Björk om de positiva resultaten.

Proplate är leverantörer av komponenter i grovplåt till globala företag inom såväl kranindustrin som gruvindustrin. Trots pandemins effekter och invasionen i Ukraina, har företaget haft ett rekordår.

Efter att resultatet för verksamhetsåret 2021/2022 offentliggjorts, visar företaget på en rejält ökad omsättning. Från 225 miljoner kronor förra året, till dagens 365 miljoner kronor – vilket motsvarar en tillväxt på nästan 62 procent. Samtidigt som resultatet uppgick till 19 miljoner.

Den stora tillväxten har också gynnat företaget på andra sätt, bland annat genom nya arbetstillfällen. Medelantalet anställda ökade med över 40 procent och den 30 april i år, vid verksamhetsårets slut, uppgick antalet anställda till 135 personer.

Vi frågar vd Max Björk varför just Proplates tillväxt varit rekordstor.

– Framgångsreceptet är dels att vi under lång haft ett djupt partnerskap med ett antal kunder, få men väldigt nära som vi samarbetat med. I kristider som det har varit, både med pandemi och kriget, så har de hjälpt oss enormt med att få fram personal vid sjukdomar till exempel.

Han fortsätter:

– Den andra sidan är att världen under pandemin har bestämt sig för att investera i grön energi, vindkraft framför allt. När vindkraftverken ska lyftas upp krävs det stora kranar, och det är hälften av vår verksamhet. Vad gäller grön energi och vindkraftverk, ser det ut att hålla i sig med att fler vill ha mer.

Avslutningsvis, hur ser du på Proplates framtid – fortsätter den uppåtgående spiralen?

– Det ser jättebra ut. Vi tittar just nu på möjligheter till eventuell produktion i USA. Vi kommer också fortsätta expandera i Oxelösund. Tittar vi på omsättningen ser den ut att öka ännu mer, till närmare 500 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079