23948sdkhjf

"Kvalitet är inget självändamål, det måste finnas ett ekonomiskt incitament"

Torsdagen den 10 oktober hölls Automationsdagen 2019 på Innovatumområdet i Trollhättan.

Det här året lockade Automationsdagen över 250 deltagare från närmare 70 olika företag och organisationer. Det innebar ett nytt publikrekord.

De företag och organisationer som medverkade är specialiserade på eller intresserade av robot- och automationslösningar. Det här är ett bra tillfälle att knyta kontakter, hitta nya och innovativa lösningar och få inspiration.

Metal Supply var på plats. Här är nionde artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Under förmiddagen hölls fem intressanta seminarier.

Det andra hade titeln: ”Digitaliserad kvalitetssäkring av svetsning – mot industri 4.0”.

Hudiksvallsföretaget Winteria arbetar med kvalitetssäkring av svetsning‎.

Företaget tillhandahåller produkter och tjänster för avancerad kvalitetssäkring för svetsade komponenter.

– En hög kvalitetsklass innebär att svetsen håller längre. Det innebär en bättre produkt och ökad livslängd, säger företagets teknikchef (CTO) Martin Engman.

Han är även en av grundarna till Winteria. Totalt är de fyra stycken.

Tanken med deras lösning är att höja produktiviteten och säkerställa kvaliteten i produktion med höga krav.

– Varför använda det här? Kvalitet är inget självändamål, det måste finnas ett ekonomiskt incitament, säger Martin Engman.

– Traditionell mätning sker med handjagare. Nackdelen är att kvaliteten då varierar, säger Martin Engman.

– Vi har skapat ett verktyg för att digitalisera. Alla svetsar är unika vilket gör vårt jobb utmanande, säger Martin Engman.

Företaget har en riktig fjäder i hatten genom att ha kommit med på IVA:s 100-lista som sätter ljuset på aktuell forskning, och underlättar för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter.

IVA:s 100-lista 2019 på temat digitalisering är indelad i kategorierna: smart Industri; samhälle och välfärd; infrastruktur, smarta produkter och tjänster samt affärsmodeller och sammankopplade värdekedjor.

Winteria kom med i kategorin smart industri.

"Winterias system är en innovation för kvalitetssäkring och processtyrning av svetsning vilket har sin grund i att på ett nytänkande sätt hantera våra naturresurser mer hållbart och minska utsläpp av växthusgaser samtidigt som den förtjänstfullt kan bidra till att viktiga svenska näringsgrenar behåller och stärker sin ledande position på världsmarknaden.", skriver IVA.

– Vi har byggt upp ett stort bibliotek av algoritmer och funktioner. Det här ska utvecklas och det kommer att fortsätta så länge vi som företag existerar, säger Martin Engman.

– Vi har samlat in enorma mängder data och kommer att samla ännu mer data i framtiden, säger Martin Engman.

I februari nästa år lanseras den nya produkten Winteria Flex.

Eventet Automationsdagen arrangeras av Innovatum, Högskolan Väst och IUC Väst med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078