23948sdkhjf

"Hälften är teknik och hälften är psykologi"

Torsdagen den 10 oktober hölls Automationsdagen 2019 på Innovatumområdet i Trollhättan.

Automationsdagen lockade över 250 deltagare från närmare 70 olika företag och organisationer. Det innebar ett nytt publikrekord.

De företag och organisationer som medverkade är specialiserade på eller intresserade av robot- och automationslösningar. Det här är ett bra tillfälle att knyta kontakter, hitta nya och innovativa lösningar och få inspiration. Metal Supply var på plats.

Under dagen hölls fem seminarier. Det sista hade titeln: ”Möjligheter för Automatisering eller Robotisering”.

Magnus Widfeldt är projektledare och forskare, främst inom flexibel automation och additiv tillverkning, på statliga forskningsjätten Rise.

– Det finns cirka 13 600 industrirobotar i Sverige. De flesta används för materialhantering och svetsning. Det här är de två största tillämpningarna och det är också de områden som växer, säger Magnus Widfeldt.

Hans inriktning är industriorienterad och tillämpad, med utgångspunkter från både lean produktion och tekniska lösningar.

– En ökad produktivitet och bättre arbetsmiljö/ergonomi är de viktigaste faktorerna bakom automatisering och robotisering, säger Magnus Widfeldt.

Magnus arbetar med projekt som testbädd DiSAM inom Produktion2030, för digitalisering i leverantörskedjan i additiv tillverkning, LoHi Swedprod inom flexibel automation i låga volymer och hög flexibilitet samt det nationella initiativet Robotlyftet.

– Det är viktigt med engagemang hos medarbetarna när man inför automation i verksamheten. Hälften är teknik och hälften är psykologi. Jag är förvånad över hur viktig psykologin är, säger Magnus Widfeldt.

– Det gäller att förstå nuläget och investera efter förutsättningarna. Börja enkelt om du inte har automation sedan tidigare, säger Magnus Widfeldt.

Verkstadsföretaget WME Mechanics i Ystad köpte in sin första svetsrobotcell 2018. Det fanns ett tydligt behov i verksamheten.

– De såg en färdig cell på en industrimässa. Det var precis vad de behövde, säger Magnus Widfeldt.

– De har lärt sig genom att jobba med den, säger Magnus Widfeldt.

Nästa svetsrobot kommer till WME 2020. Det är en mycket större och mer komplex cell än den första.

– Det handlar om learning by doing. Det gäller att inte börja för svårt, säger Magnus Widfeldt.

Västerdalarnas Mekaniska har automatiserat verksamheten för 0,5 miljoner kronor.

– De har fått tillbaka pengarna på sin investering på ett år, säger Magnus Widfeldt.

Han gav också två konkreta tips till de som funderar på att investera i automation och robotar.

– Gör något åt slöserier i verksamheten. Automatisera dem inte, säger Magnus Widfeldt.

– Beställarkompetensen behöver generellt förbättras. Det är svårt att handla upp automation och robotisering, säger Magnus Widfeldt.

Rise är en kraftsamling för att öka samhällets innovationstakt. Genom att samla flera forskningsinstitut och ett hundratal testbäddar och demonstrationsmiljöer i en innovationspartner skapar de bättre förutsättningar för samhällets problemlösare.

De ägs av svenska staten och arbetar med – och på uppdrag av – näringsliv, akademi och offentlig sektor. Tillsammans utvecklar Rise tjänster, produkter, teknologier, processer och material som bidrar till en hållbar framtid och ett konkurrenskraftigt näringsliv.

Rise driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. De finns över hela Sverige – och lite till. Rise har 2 700 medarbetare, varav 30 procent disputerade forskare.

Förra året omsatte organisationen cirka tre miljarder kronor. Rise erbjuder ett 100-tal testbäddar och demonstrationsmiljöer, öppna för företag och lärosäten. De är ägare och partner i 60 procent av Sveriges samlade test- och demonstrationsmiljöer.

En stor del av kunderna är små- och medelstora företag som står för cirka 30 procent av omsättningen.

Eventet Automationsdagen arrangeras av Innovatum, Högskolan Väst och IUC Väst med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.235