23948sdkhjf

Ackreditering inom provning vid partikelanalys – Nyli Cleanliness Control

Nyli Metrology från Uddevalla säljer utrustning inom teknisk renhet samt mätmaskiner och handmätdon.

Företaget har både agenturer och egna produkter.

Nyli Metrology har som det första laboratoriet i Norden blivit ackrediterat av Swedac inom provning för partikelanalys.

Teknisk renhet är ett område som fortfarande för många tillverkare är ett okänt område även om det blivit fler och fler som kommit i kontakt med ritningskrav över hur mycket partiklar som får finnas på enskilda detaljer, komponenter och produkter.

Krav på partikelanalys med tillhörande resultatrapport över antal, storlek och även ibland viktkrav är alltmer vanligt förekommande på ritningar.

”Produktägare” generellt men särskilt fordonstillverkare ställs inför allt hårdare miljökrav där utsläpp och hållbarhet blivit ett ledord för att klara konkurrensen med andra. Påföljden innebär att leverantörer till denna bransch redan idag krävs alltmer på att inkludera renhetsmätning i tillverkningsprocessen.

I en rapport utförd av The Society of Tribologists and Lubrication Engineers (STLE) och National Research Council av Canada (NRCC) uppskattades att 82 procent av all maskinslitage beror på oönskade partiklar.

Det innebär om vi fokuserar på hur vi hanterar det vi tillverkar så kan vi med enkla medel reducera partiklar och minimera slitage som bidrar till den tänkta funktionen på slutprodukt, så att exempelvis bilen startar som den ska, automatlådan växlar som den ska, bromsarna fungerar med mera. Det vill säga att partiklar som kan förstöra funktionen har reducerats. På den här länken går det att läsa hela rapporten: https://www.machinerylubrication.com/Read/1291/lubricant-cleanliness

Nyli Metrology har sedan början av 2000-talet medverkat i utvecklingen av mjukvara för partikelanalys i mikroskop och spolskåp.

Med sitt affärsområde Nyli Cleanliness Control, där det ackrediterade laboratoriet ingår, utförs provning med partikelanalys där kunder som behöver en nulägesanalys eller kontinuerlig mätning av sin tillverkning, har möjlighet att erhålla dessa tjänster.

Före själva partikelanalysen utförs extraktion av partiklar som kommer från ytor invändigt som utvändigt på exempelvis komponent, detalj med mera. Vid spolningen hamnar partiklarna på ett filter och därefter sker själva partikelanalysen.

Nyli har i sitt produktprogram, spolskåp CCB G4, analyssystem med mjukvara ParticleView samt mikroskop och tillbehör.

Företaget utvecklar både mjukvara och spolskåp samt bygger anpassade mikroskop, CNC-styrd, semi-styrd alternativt manuella vilket innebär att via det egna laboratoriet får det en stor betydelse och möjlighet över validering av de egna utvecklade utrustningarna för renhetsmätning.

Nyli har under lång tid levererat totalsystem, det vill säga nyckelfärdiga laboratorium inkluderat utbildning, till företag och flertalet marknader, bland annat: Mitsubishi Turbocharger and Engine Europe, Almere, Nederländerna; KP Komponenter, Spjald, Danmark; Manuli Hydraulics Italia Socio Unico, Calderara di Reno, Italien; JSC "Avtodizel" (YaMZ), Yaroslavl, Ryssland; Bosch Rexroth, Wujin, Changzhou, Jiangsu Kina och Beijing Institute of Control, Kina.

Referenser i Sverige: Bosch Rexroth, Mellansel; Volvo CE, Arvika; Specma, Tranemo; Parker Hannifin, Borås; Borg Warner, Landskrona; Volvo, Köping (under leverans); GKN Driveline, Köping; Proton, Skillingaryd; Uppåkra, Skillingaryd; Gnutti Carlo, Alvesta; Gnosjö Automatsvarvning, Gnosjö med flera.

Nyli Metrology ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15 november. Hall B; Monter B07:29.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078