23948sdkhjf

Mätteknikföretaget vill växa internationellt

Nu ökar de takten vad gäller sitt egenutvecklade system för att mäta teknisk renhet för industrier.
Företaget Nyli Metrology har funnits ända sedan 1970. Men till en början verkade de endast som en återförsäljare av andra företags produkter.

Det var 2006 som de lanserade ett egenutvecklat system för att mäta teknisk renhet för industrier.

– Sedan dess har vi sålt ett 15-tal system. Det har skett till kunder som Bosch Rexroth, Parker Hannifin och Volvo CE, säger företagets affärsutvecklingschef Lennart Thorn till Metal Supply vid Elmia Subcontractor i Jönköping.

Processen för att mäta teknisk renhet sker i två steg. Steg ett är partikelextraktion och steg två partikelanalys.

Den vanligaste metoden för extraktion är att använda ett extraktionsskåp som har en miljö och teknisk utformning som säkerställer att extraktionsprocessen (spolning) kan utföras enligt angiven standard.

Analyssystemet ParticleView är uppbyggt av högkvalitativa hårdvarukomponenter i kombination med det egenutvecklade analysverktyget Particle View.

Analyssystemet möjliggör att okulärt räkna och storleksbestämma partiklar.

Analysverktyget uppgraderas ständigt för att möta gällande standarder och kundspecifika behov och krav.

Tanken är förenklat att spola detaljer som kommer ur industriella processer för att se om dessa uppfyller krav vad gäller ISO-standarder samt kundspecifika krav.

De har redan sålt några system på exportmarknaden. Det handlar om kunder i länder som Nederländerna, Ryssland, Kina och Italien. Men nu höjer de ambitionen internationellt.

– Sedan 2006 har vi utvecklat systemet och nu är det inne på tredje versionen. Svagheterna är borta. Vi har varit i kontakt med Business Sweden och var på den tyska mässan Parts to Clean. Diskussioner förs nu med ett företag som kan innebära att de säljer våra produkter utanför den svenska marknaden, säger Lennart Thorn.

Nyli vill gå försiktigt fram och nöja sig med kanske ett agent-avtal för ett land eller marknad i taget.

– Det ska ske för att optimera tillgänglighet vad gäller service, underhåll och utbildning på respektive marknad som vi etablerar oss i, säger Lennart Thorn.

Det familjeägda företaget Nyli grundades 1970 som Nyli Specialverktyg i Göteborg.

Tio år senare flyttades verksamheten till Strömstad och där tillverkades produkter som hårdmetallspassbitar, gängtolkar, gängringar med mera.

Företaget arbetar med kalibrering, inspektion, mätmaskiner och handmätdon.

Basen är idag Uddevalla i Bohuslän. Kunderna finns primärt i den nordiska tillverkningsindustrin.

– Ska vi behålla tillverkning i Sverige krävs det att förstå de nya krav som ställs. Det handlar inte minst om kvalitet, säger Lennart Thorn till Metal Supply.

Företaget har nio medarbetare och arbetar med försäljning, service och liknande. De sätter själva ihop sitt egenutvecklade system. Men produktionen av den stora maskinen (extraktionsskåpet) i systemet är utlagd på en svensk legotillverkare i södra delen av landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079