23948sdkhjf

Haldex polisanmäler misstänkt företagsspioneri och dataintrång

Haldex har lämnat in en polisanmälan om misstänkt företagsspioneri och dataintrång. Detta efter att bolaget upptäckt att en tidigare medarbetare kopierat stora mängder digital information från bolagets servrar.

Det finns även bevis på att information vidareförmedlats till åtminstone en hög medarbetare i finansbranschen.

– Det potentiella informationsvärdet i vart och ett av de kopierade filerna är begränsat, men med tanke på det stora antal dokument som laddats ned kan vi sammantaget vi inte utesluta att gärningen kan ha lett till röjande av insiderinformation, säger företagets styrelseordförande Jörgen Durban, enligt ett pressmeddelande.

– Därför är Ekobrottsmyndigheten inkopplad i ärendet.

Det var tidigare i sommar som Haldex upptäckte att en person som inte längre arbetade för företaget tagit sig in i företagets servrar och laddat ned en mycket stor mängd information, information som bland annat inkluderar företagshemligheter av framförallt finansiell karaktär.

Vid den fortsatta utredningen kunde Haldex även konstatera att den tidigare medarbetaren vidareförmedlat konfidentiell information till en hög medarbetare i finansbranschen.

– Det är ingen hemlighet att Haldex har en komplicerad ägarsituation där förändringar är att vänta och om det av polisutredningen framgår att en finansaktör faktiskt använt olagliga metoder för att tillskansa sig information för att därigenom skaffa sig fördelar är, för att uttrycka sig milt, bekymmersamt, säger Jörgen Durban.

Bolaget har även informerat Börsens övervakningsenhet om det inträffade då det finns en risk att informationen kan komma att användas på ett oriktigt sätt.

– Det är mycket allvarligt när företagshemligheter som rör ett börsnoterat bolag hanteras på ett otillåtet sätt. Det riskerar bland annat att rubba förutsättningarna för en rättvist fungerande aktiemarknad och det är något jag förutsätter att alla seriösa aktörer tar avstånd ifrån, säger Jörgen Durban.

Bolaget har sedan dataintrånget konstaterades förändrat skyddsrutinerna vad gäller digitalt material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078