23948sdkhjf

"Det här är en väldigt bestående produkt"

Under sensommaren rullar SSAB under två veckor ut på de mellansvenska vägarna.

Sverige är företagets hemmamarknad och nu har det blivit dags att träffa kunden, på dennes hemmaplan.

SSAB väljer i år att åka runt i stället för att ställa ut på Elmia Subcontractor senare i höst.

Metal Supply var på plats när företaget kom till Arendal på Hisingen i Göteborg torsdagen den 29 augusti.

Galfan (ZA) är en beläggning av zink-aluminiumlegering som ger utmärkt korrosionsmotstånd och bättre formningsegenskaper än traditionell zinkbeläggning.

Galfanbeläggning har ett utomordentligt korrosionsmotstånd jämfört med traditionell zinkbeläggning. Det kan därför användas för att uppnå ökad livslängd på ståldelar eller för att ersätta traditionell zinkbeläggning med en tunnare Galfan-beläggning, som erbjuder både bättre svetsbarhet och bättre formningsegenskaper.

– Det är en väldigt bestående produkt, säger Tommy Johansson, tekniker södra Sverige på SSAB.

Galfanbeläggningen karaktäriseras av sin ljusa metalliska yta med svagt cellmönster.

Galfanbeläggningen görs på båda sidor i en kontinuerlig varmförzinkningsprocess. Tack vare galfanbeläggningens uppoffrande karaktär ger beläggningen korrosionsskydd åt oskyddade stålytor såsom skärkanter och områden där beläggningen har skadats (repor, stötar med mera).

Fullt korrosionsskydd uppnås också på områden som formats kraftigt, eftersom flagningstendensen hos beläggning med låg friktion och tät vidhäftning är låg.

SSAB erbjuder galfanbeläggningar med olika tjocklek på beläggningen, ytkvaliteter och ytbehandlingar för att möta kraven från olika tillämpningar.

Galvanneal-beläggning (ZF) är en beläggning av zink-järnlegering som har utmärkta egenskaper för motståndssvetsning och lackvidhäftning. Den är perfekt för punktsvetsning och högklassig lackering.

– Den har ett bra korrosionsskydd och bättre svetsegenskaper, säger Tommy Johansson.

Galvanneal-beläggningen ger förstklassiga lackerade ytor som håller för krävande förhållanden. Ytan på galvanneal-beläggningen är finstrukturerad, vilket ger ett attraktivt utseende på den lackerade ytan där lacken starkt häftar fast vid produkten. Därför har lackerade galvanneal-ytor även utmärkt korrosionsresistens.

Galvanneal-beläggningen känns igen på sin gråaktiga, matta yta. Beläggningen tillverkas genom värmebehandling efter en kontinuerlig varmförzinkningsprocess. Under värmebehandlingen reagerar järnet i stålet med zinken och bildar zink-järnföreningar.

Järnhalten i beläggningen är cirka 10 %. Följaktligen är beläggningen oslagbar för motståndssvetsning av belagt stål, vilket betyder att elektroderna får längre livslängd och låg kärvning.

Tack vare galvanneal-beläggningens uppoffrande karaktär ger beläggningen korrosionsskydd åt oskyddade stålytor såsom skärkanter och områden där beläggningen har skadats (repor, stötar med mera).

SSAB erbjuder galvanneal-beläggningar med olika beläggningsstorlekar, ytkvaliteter och ytbehandlingar för att möta kraven från olika tillämpningar.

– Resultatet blir att färgen sitter bättre. Det här används till exempel av kunder inom fordonsindustrin. säger Tommy Johansson.

– Det innebär en optimal ytfinish vid målning, säger Tommy Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109