23948sdkhjf

"Jag vill se fler verktyg som stöttar och hjälper företagen att digitalisera"

Metal Supply inleder en ny reportage-serie nu i augusti. Vi kommer att köra fyra teman varje år, ett varje kvartal.

Kopplat till varje tema finns omkring fem separata artiklar med texter/intervjuer med olika företag kring dessa ämnen.

De teman som gäller är: digitalisering, lean, automation och cirkulär ekonomi.

Det första temat i serien är digitalisering. Här är den tredje artikeln i serien om digitalisering.

Legotillverkaren Rotage är baserad i Kvänum som är en tätort i Vara kommun i Västra Götalands län. Orten är belägen på Varaslätten.

Är det ditt intryck att digitaliseringen i industrin ökar takten nu?

– Jag tycker att takten har ökat och det behöver öka ännu mer. Men jag vill se fler verktyg från olika håll som stöttar och hjälper företagen att ta steget, säger Rotage vice vd och marknadschef Bo Hansson till Metal Supply.

– Bland annat använder vi oss av en VR-lösning där vi kan visa de olika stegen i vår produktion. Vi kör också ett projekt där vi med hjälp av skärmar ska övervaka och visualisera takten i alla avdelningar i produktionen, säger Bo Hansson.

Ser du några negativa saker eller problem med digitalisering?

– Det är viktigt att skapa ett nätverk på lokal nivå där man kan dela erfarenheter. Hjulet behöver inte uppfinnas igen utan man kan använda sig av tidigare kunskaper, säger Bo Hansson.

– Det är också betydelsefullt att kostnaderna inte skenar iväg för sådana här projekt, utan att det verkligen ger något åt verksamheten. Det är givetvis dumt att slänga bort pengar i onödan, säger Bo Hansson.

Rotage är ihop med sitt dotterbolag Plåtmodul i Mjölby en legotillverkare med anor ända tillbaka till 1970-talet. Deras maskinparker klarar av tillverkning av såväl detaljer som komplexa komponenter.

Båda företagen tillhandahåller laserskärning, stansning, bockning, svetsning och montering. De är även verksamma inom ytbehandling.

Läs också: Miljardprojekt för industriell digitalisering

– Områden där det händer mycket spännande inom och som utvecklingen måste gå snabbt framåt i är smarta robotar och AI, säger Bo Hansson.

Den stora koncernen Weland i Smålandsstenar köpte Rotage tidigare i år.

Weland-koncernen är en familjeägd koncern med koncentration på Sverige men även med etablering i Danmark, Finland och Norge.

Alla företag som ingår producerar och säljer svensktillverkade produkter. Det handlar om gallerdurksprodukter, trappor och räcken, entresol och gångbryggor och plåtbearbetning med mera.

Läs också: "Ett litet företag som vårt måste digitalisera verksamheten"

Den familjeägda Welandkoncernen består av totalt ett 30-tal tillverkande företag.

Företaget grundades 1947 av Weland Andersson och sönerna Gösta och Sven-Åke Welandson. Då tillverkades det i huvudsak vingmuttrar. Sedan starten har de genomgått en kraftig expansion.

Totalt är de nu cirka 900 medarbetare inom koncernen varav cirka 250 på huvudkontoret.

– Framåt ser vi en utveckling där operatörer i produktionen tar hjälp av smarta och lättprogrammerade robotar. Digitalisering kan också framöver handla om förarlösa truckar, så kallade AGV:er och lager som är helt automatiserade, säger Bo Hansson till Metal Supply.

– Det kan vara så att det finns en digital puck kopplad till varje pall i produktion. Dessa kan vara försedda med information om ordernummer och artikelnummer med mera och som sedan lätt kan övervakas och spåras i ett program så att man alltid har 100 % kontroll på vart godset befinner sig i flödet, säger Bo Hansson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188