23948sdkhjf

De slog till dubbelt efter besöket hos DMG MORI i tyska Pfronten

Tykoflex är ett familjeägt, svenskt verkstadsföretag beläget i Tyresö kommun, 20 kilometer söder om Stockholm City.

Företaget har idag 75 medarbetare med en omsättning på 130 miljoner kronor år 2018 och befinner sig i ett expansivt läge.

– Vi har en god efterfrågan. Det ser bra ut och är fullt tryck i verksamheten, säger företagets vd Emelie Örjes till Metal Supply.

Nu investerar de för att utöka och förnya sin maskinpark på CNC.

Teamet bestående av produktionschef Jari Tuomela, produktionstekniker Robert Wiklund och CNC-operatör Reijo Koskela besökte DMG MORIS öppna hus i tyska Pfronten i vintras vilket ledde till en affär.

Första leveransen från DMG MORI är nu på plats. Företagets NLX 2000 kommer att jobba ihop med ett KAMA stångmagasin för obemannad produktion av komplexa volymartiklar.

Nästa leverans från DMG MORI är inplanerad till oktober-november. Då levereras en NTX 2500 multitaskmaskin med frässpindel, 76 verktyg capto C6 och nedre revolver.

– Genom de här investeringarna ökar vi kapaciteten och kommer också ha möjlighet att ta in en del tillverkning i huset som vi nu lägger ut på externa leverantörer, säger Emelie Örjes.

Den senare maskinen kommer att bearbeta företagets mest komplexa detaljer i duplext material, SAF 2507. Även denna utrustning kommer att bestyckas med ett KAMA magasin för maximal nyttjandegrad.

– Det är roligt att kunna satsa. Vi har maskiner från DMG MORI sedan tidigare. Men det nya med de här två maskinerna är att de kör med styrsystem från Fanuc istället för Siemens, säger Emelie Örjes till Metal Supply.

Tykoflex arbetar med tillverkning, produktutveckling och försäljning av kapslingar för skarvning och terminering av optokablar i luft, mark och hav samt kopplingselement för rörsystem.

De har en stark position i Norden och exporterar till länder både inom och utanför EU.

För närvarande går 75 procent av tillverkningen ut på den svenska marknaden medan 25 procent exporteras.

De står inför en expansionssatsning främst internationellt. En första inbrytning har gjorts i England och övriga delar av Norden.

– Vi har ökat marknadsaktiviteten på mässor, säger Emelie Örjes.

– I stora delar ute i Europa är fiberpenetrationen låg. Bland de mest intressanta länderna på längre sikt för oss finns till exempel Tyskland, Italien och Polen. Det här är stora och jätteintressanta marknader, säger Emelie Örjes.

Tykoflex har funnits sedan 1958 och tillverkning samt utveckling av dess produkter sker i egna lokaler i Tyresö.

Deras verkstad arbetar med skärande bearbetning, CNC, press och svets, nitning, ytbehandling och montering.

Produktionsteamet består av produktionstekniker, produktionsledare och operatörer, totalt cirka 50 personer.

Tykoflex hette ursprungligen RK Verkstäder och grundades av Willy Öun i en villakällare i Tyresö.

Från början tillverkade företaget plaströrs-kopplingar (PK) samt utrustning för kyldiskar med mera.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078