23948sdkhjf

Nya kantpressar till Furhoffs Rostfria

Hos Skövdeföretaget plöjs en hög andel av resultatet ned i nyinvesteringar i maskinparken och just nu satsar och förstärker Furhoffs på kantpressområdet.
På Furhoffs Rostfria arbetar man, som namnet antyder, bara med rostfritt. Specialbeställda exklusiva diskbänkar är en stor produkt.

- Vi är ett ”enstycksföretag”. Får vi beställning på två likadana detaljer är det en stororder...

Produktionschef Jan Adolfsson skojar till det en smula, men det ligger mycket sanning i det han säger. Det mesta som tillverkas på AB Furhoffs Rostfria i Skövde är nämligen specialbeställda detaljer där alla är olika. Då gäller det att ha korta omställningstider.

– Vi samlar ihop ordrarna och kör dem en dag i veckan. Ingen ska vara exakt lika de andra, så det gäller att planera produktionen för att minimera antalet omställningar. Normalt blir det cirka 50 omställningar med olika verktyg dessa dagar, berättar Jan Adolfsson.

En blev till två
Det var ett av skälen till att valet föll på en kantpress från Bystronic när det skulle nyinvesteras här.

Att den sedan snabbt följdes av en beställning på ytterligare en till var ingen slump.

Jämfört med den tidigare pressen så är omställningstiden nu cirka 40 procent lägre. Därmed är mycket vunnet dessa dagar.

– Dessutom har vi bockföljare till större och tyngre detaljer och det gör att en man klarar jobbet även då. Tidigare krävdes det två.

Pressen är en fyrameters Bystronic Beyler Xpert 320 med 320 tons presskraft. Utnyttjas hela längden i ett moment klarar pressen 8 mm rostfri plåt.

– Nu är det inte bara omställningstiderna som avgjorde valet. Vinkelnoggrannheten har också en framskjuten roll. Den är nu mindre än 0,5 grader och med lasermätare minskar den till 0,25 grader.

Den precisionen sparar arbete längre fram i bearbetningen.

– Den stora vinnaren är den som sedan ska svetsa ihop detaljerna.

Sparar tid
Ofta handlar det om komplicerade detaljer som kräver många moment. Datorsimuleringen är då ett viktigt redskap.

– Redan vid laserberedningen simuleras bockföljd och verktyg. Det tjänar vi mycket tid på när det handlar om komplicerade detaljer. Framförallt kan vi utnyttja det redan i samband med offertberäkning. Handlar det om för oss helt nya detaljer kan vi nu enkelt ta reda på om det över huvud taget går att producera dem i vår maskinpark, säger Jan Adolfsson.

Elva om budet
När det gäller offerter var för övrigt elva leverantörer med och offererade inför nyinvesteringen på Furhoffs. Sex av dessa kom själva på besök och presenterade sin utrustning.

– Vi kunde konstatera att pressen från Bystronic var den som passade bäst för oss och vår verksamhet. Nu när vi har tagit den i drift kan vi konstatera att vi är mycket nöjda, så när vi behövde ytterligare en press var valet enkelt.

Det blev en Bystronic till, denna gång en tremeters med 200 tons presskraft.

Bocka istället för svetsa
Företaget startades i Skövde 1899 och har sedan 1920-talet arbetat med rostfritt stål och har 70 anställda och omsätter 110 miljoner kr.

– Vi levererar mycket till Getinge. Över huvud taget handlar mycket i vår produktion om utrustning till sjukhus, laboratorier, slakterier, läkemedels- och livsmedelsindustri, storkök och liknande miljöer, berättar arbetsledaren Anders Torgin på laser- och kantpressavdelningen.

– Just nu satsar och förstärker vi på kantpressområdet och målet är att kunna bocka upp konstruktioner istället för att svetsa berättar VD Björn Furhoff.


– Den nya kantpressen har många fördelar, inte minst när det gäller snabbare omställningstider och den höga vinkelprecisionen, konstaterar arbetsledare Anders Torgin och produktionschef Jan Adolfsson på Furhoffs Rostfria i Skövde.

– Den nya kantpressen har många fördelar, inte minst när det gäller snabbare omställningstider och den höga vinkelprecisionen, konstaterar arbetsledare Anders Torgin och produktionschef Jan Adolfsson på Furhoffs Rostfria i Skövde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094