23948sdkhjf

Det här är ”digital pneumatik” eller ”digital tryckluft”

Staccato Technologies reder ut begreppen.
Digitalisering började komma för ganska länge sedan inom elektroniken. Där gick de från analog teknik med variabla nivåer och ”steglösa” signaler till ”stegvisa” signaler som är baserade på ettor och nollor eller enklare förklarat, ström på eller av.

Perfekt analog utrustning är i teorin mer exakt än digital utrustning. Rent praktiskt blir det dock tvärtom eftersom man får självsvängning och störningar att hantera, vilket ofta skapar överkompensation som accelererar. Det kan exempelvis handla om när en mikrofon är för nära en högtalare som börja tjuta, vilket alla torde ha upplevt.

Samma sak gäller inom pneumatiken (eller populärt kallad, tryckluften), vilket kompliceras av att luften är kompressibel.

I praktiken försöker man hålla sig till enklare applikationer inom tryckluft för att undvika samma självsvängning eller överkompensation. Alltså kör man exempelvis helst pneumatikcylindrar mellan fasta ändlägen, och använder el eller hydraulik när man vill positionera eller stanna på flera punkter.

Nu kommer en våg av digitalisering även inom pneumatiken. Staccato Technologies har exempelvis tagit fram en helt ny typ av positioneringsenhet som använder digitalteknikens principer.

Enkelt uttryckt elimineras problematiken med självsvängning genom att växla mellan av och på så många gånger, och med så fina steg att kompensationen inte märks.

Detta har de lyckats med genom att kombinera fyra extremt snabba (och patenterade) ventiler med noggranna tryckgivare, avancerad styrelektronik och egenutvecklad mjukvara.

Hittills har de visat upp gripdon, cylindrar, och vridbord som alla kan kontrolleras noggrant både i position och hastighet på samma sätt som elektriska varianter. Men till en lägre kostnad, lägre vikt, och mindre yta.

– Förutom den exakta kontrollen, har vi även konstant feedback på faktisk position, vilket tidigare inte var möjligt i vanliga pneumatikapplikationer där man bara visste när cylindrarna var i sina ändlägen, säger företagets vd Fleming Pedersen Dambo, enligt ett pressmeddelande.

Staccato Technologies är ett ventilföretag som utvecklar och tillverkar ventiler och ventilstyrningar för industriapplikationer, lastbilsmotorer och textilapplikationer.

Staccato ingår i samma industrigrupp som Aros Elektronik och IRO.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079