23948sdkhjf

Verkstaden FT-Produktion ökar kapaciteten med hjälp av flexibla cobotar

"Tack vare automation kan en operatör ha tre eller fyra maskiner i drift samtidigt utan problem."
FT-Produktion använder sig av flexibla samarbetande robotar, så kallade cobotar, för att öka produktiviteten utan att behöva anställa fler.

Den nya tekniken förbättrar även arbetsglädjen genom att de dagliga rutinerna blev mer varierade. Det här är en viktig fördel i en bransch som har svårt att locka till sig och behålla kvalificerad arbetskraft.

För att kunna dra nytta en ökad marknadsefterfrågan använde sig den svenska verkstaden FT-Produktion av specialiserad robotteknik utformad för att uppfylla automationsbehoven hos små och medelstora tillverkningsföretag.

– Vi valde en kombination av lösningar från Onrobot, Universal Robots och Easyrobotics eftersom de är enkla att programmera. Investeringen i den här lösningen kommer att betala sig på bara nio månader. Nu kan vi ta oss an betydligt större order, säger Joakim Karlberg, som äger och driver den familjeägda verkstaden FT-Produktion tillsammans med sin syster, enligt ett pressmeddelande.

Företaget har sin bas i den sydsvenska orten Åseda och grundades 1983.

Personalen avspeglar en mångfald och består av 25 anställda. Dessa har sina rötter i Sverige, Norge, Litauen, Syrien och Thailand.

FT-Produktion har ett samarbete med närliggande Profilgruppen. De levererar till en rad olika kunder, bland annat biltillverkare, byggföretag och möbelindustrin.

FT:s metallprofiler mäter upp till 7,5 meter. De används inom tillverkning av balkonger, solpaneler, elektriska fixturer och lastbilar. Företaget har en årsomsättning på 19 miljoner kronor.

Under förra året genomförde de sina största investeringar i företagets historia genom att renovera en stor del av maskinparken.

– Kraven på ökad produktivitet fortsätter att växa. Men nuförtiden är det svårt att rekrytera den arbetskraft som behövs. Tack vare automation kan en operatör ha tre eller fyra maskiner i drift samtidigt utan problem. Vi försöker eliminera monotona, manuella uppgifter genom att robotisera de större produktionskörningarna, så att de anställda får mer tid till att arbeta med mindre körningar och få större variation i arbetet, säger Joakim Karlberg.

Den svenska verkstaden tillverkar 650 olika aluminiumprofiler och tillgodoser 7 000 order årligen. Det sker med produktionskörningar som varierar från fem till 150 000 enheter.

Med tanke på olika typer av uppgifter och volymer så är flexibel automation helt nödvändig.

En enskild robotlösning måste kunna hantera många olika delar med så korta driftstopp som möjligt vid omkonfigureringar mellan produktionskörningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094