23948sdkhjf

Motorföretaget siktar in sig mot maskinbyggare

"Vi växer väldigt kraftigt för närvarande."
Göteborgsbaserade Simplex Motion har utvecklat en elektrisk servomotor som ska utmana konventionella stegmotorer. Fördelar med deras produkt är att den är betydligt mindre och även starkare.

– Vi siktar in oss mot maskinbyggare i första hand, säger vd Mikael Rittander när Metal Supply är på besök hos företaget. Basen är Stena Center som finns i ett äldre tegelhus på andra sidan gatan mittemot Chalmers huvudentré i Göteborg.

Stena Center inhyser många startupföretag. Vid besöket bjuder inkubatorn alla medlemmar på en frukost.

Men åter till företaget. För närvarande är OEM Motor i Sverige deras största och viktigaste återförsäljare.

Ännu är Simplex Motion ett litet företag, vilket dock alla är i början. De omsätter ungefär en halv miljon kronor i år men tillväxten är kraftig.

– Vi ska dubbla omsättningen nästa år. Nu sköter våra återförsäljare plus jag själv försäljningen. Men i början av nästa år är planen att anställa en säljare på heltid. Den personen ska arbeta med att ta in nya återförsäljare på stora europeiska motormarknader som till exempel Tyskland, Frankrike och Italien, säger Mikael Rittander.

Metal Supply möter honom och även teknikchefen Mattias Berg.

Företagets grundare Johan Linder är inte på plats – han viger nu ungefär 50 procent av en normal arbetsvecka till sysslor på företaget. Det är dessa tre personer som för närvarande är operativt verksamma i Simplex.

Mikael Rittander själv har en lång internationell erfarenhet från materialhantering och telekom. Han har arbetat med försäljning, marknadsföring, inköp med mera.

Faktorer som är positiva för företaget är trenden med en ökad elektrifiering. Även den tilltagande automatiseringen är gynnsam för dem då det finns ett behov av att förse små fräsar och robotarmar med mindre motorer.

Simplex Motion använder inte så kallade enkoders som vanliga servomotorer gör. I stället finns en sensorlösning som är patenterad. Sensorn är extremt liten och har måtten 2x2 mm.

Det här ger en mer robust lösning då den enda rörliga delen i servomotorn är motoraxeln.

– Jag var på Scanautomatic-mässan och träffade flera utställare som var intresserade av produkten. Annars fokuserar vi som vanligt på Hannover-mässan där vi nästa år satsar stort och ställer ut i Energimyndigheten/Business Swedens monter, säger Mikael Rittander till Metal Supply.

Ytterligare en fördel med motorn är att den har ytterotor istället för innerrotor. Det här innebär ett bättre vridmoment.

Företaget tog hem Inission Innovation Award 2016 (diplomet hänger på väggen på företagets kontor vid besöket).

Tävlingen genomförs av Inission, Prevas, Ny Teknik, Almi Företagspartner och Nordea.

En nöjd kund till företaget är Lonitech som tillverkar en kalibreringsenhet inom medicinteknik. De har ersatt en stegmotor med Simplex Motions minsta servomotor SC10A.

Energiförbrukningen minskade från 46W till 6W och prestandan ökade kraftigt, bland annat med en 30 procent högre hastighet.

Och det här med bibehållen kostnad att tillverka enheten. Fördelen med att ersätta stegmotorn innebär också att kvalitetskontrollen förbättrats med realtidsmätning på motorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095