23948sdkhjf

Det optimala gruvprojektet

Råvarupriserna stiger och nu vill Nordic Iron Ore AB återöppna två gruvor i Ludvika, något som Ramböll ska undersöka närmare.
Ramböll har tecknat ett ramavtal för att projektera ”det optimala gruvprojektet”. Uppdragsgivare är Nordic Iron Ore AB som vill göra Sverige till en viktig aktör på den internationella järnmalmsmarknaden igen.

Planen är att återöppna två gruvor i Ludvika.

Fram till slutet av 70-talet var Ludvika en viktig plats för brytning av järnmalm i Sverige. Ökad internationell konkurrens medförde dock fallande järnmalmspriser och stora dagbrott i Brasilien och Australien pressade den svenska gruvnäringen som fick svårt att hävda sig på den internationella marknaden.

Svenska gruvor igen intressanta
Sedan 2003 och 2004 har dock råvarupriserna återigen börjat stiga efter att EU och USA börjat oro sig över en potentiell brist på viktiga metaller. Samtidigt började Kina importera en allt större mängd råvaror för att underhålla sin växande ekonomi.

De allt högre stålpriserna har nu återigen gjort svenska gruvor intressanta.

Det är denna utveckling som fått Nordic Iron Ore AB att undersöka möjligheten att återöppna två gruvor kring Ludvika.

Lönsamhetsstudie
I Rambölls uppdrag ingår att genomföra en tidig lönsamhetsstudie (sk.prefeasibilitystudie) där målet är att projektera ”det optimala gruvprojektet”.

I studiens första del ska malmens kvalitet och potentiella inkomster analyseras. Då kommer även en uppskattning av investeringskostnaden för återöppnande av gruvorna göras. Investeringskostnaden kan landa på omkring 2 miljard kronor.

Uppdraget är utmanande då de två gruvorna på sikt kommer att byggas ihop trots att de ligger på olika sidor av Ludvika och sjön Väsman.

200 nya arbetsplatser
Nordic Iron Ore är hoppfulla om att kunna starta produktion vid årsskiftet 2014/2015 och då kunna bryta cirka fem miljoner ton malm per år och skapa 200 nya arbetsplatser på orten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078