23948sdkhjf

De utvecklar en ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin

Forskningsinstituten Rise och Swerim har med stöd från industrin fått medel från Vinnova.
Bakgrunden är att Sverige har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030, fossilfri elproduktion 2040 och ett klimatneutralt samhälle 2045.

En fysisk anläggning kommer att etableras i Luleå.

Förnybar vätgas från elektrolys kan vara en viktig pusselbit i ett ett framtida energisystem. Det sedan tidigare kända industriprojektet Hybrit är verksamt på det här området.

– Testbädden kommer att vara en öppen och neutral arena där man kan utvärdera och demonstrera såväl enstaka komponenter som hela värdekedjor för ett brett spektrum av olika vätgasapplikationer. Det kan till exempel handla om energilagring, produktion av biodrivmedel och gröna kemikalier eller vätgasapplikationer inom den metallurgiska industrin, säger projektledaren Anna-Karin Jannasch vid Rise, enligt ett pressmeddelande.

Testbädden kommer att utvecklas i samarbete med en arbetsgrupp som består av ett tjugotal intressenter och framtida användare. Här finns namn som Hybrit Development, Höganäs, Sandvik, Perstorp, Akzo Nobel Specialty Chemicals, Haldor Topsoe och Hydrogenics Pro.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156