23948sdkhjf

Alla måste certifieras innan 1 juli 2012

Datum är nu fastställt för krav på CE-märkning av bärverksdelar i stål och aluminium samt certifiering av tillverkarens anläggning och deras system för tillverkningskontroll.
Standarden för CE-märkning av sammansatta stål- och aluminiumkonstruktioner, SS-EN 1090-1 är nu publicerad i EU-kommissionens Official Journal.

Det innebär att den är en så kallad harmoniserad standard som i sin tur innebär krav på CE-märkning.

Övergångsperiod
Enligt ett pressmeddelande från Stålbyggnadsinstitutet är det möjligt att påbörja CE-märkning från 1 januari 2011.

Därefter följer en övergångsperiod på 18 månader vilket innebär att det från och med 1 juli 2012 blir obligatoriskt.

CE-märkningen omfattar allt från bärande takplåt, väggreglar, takåsar till fackverk, pelare och balkar för byggnader, broar, torn och master. CE-märkningen omfattar all tillverkning det vill säga även mindre arbeten som utförs av stålleverantörer och deras servicecenter. Märkningen kan också innehålla deklarerade egenskaper för projekteringen.

Certifiering ett krav
Själva märkningen med CE-märket är frivilligt i Storbritannien, Irland, Sverige och Norge till mitten av 2013 då den nya förordningen, Construction Products Regulations (CPR), ersätter nuvarande byggmaterialdirektiv, Byggproduktdirektivet (CPD).

Men alla sammansatta bärverksdelar måste ändå uppfylla alla krav för CE-märkning enligt EN 1090-1 från 1 juli 2012. Detta innebär att tillverkande företags anläggningar och system för tillverkningskontroll (FPC) måste certifieras av ett kontrollorgan för att intyga samstämmighet med kraven i EN 1090-1.

Det är sedan upp till den enskilde tillverkaren om de vill stämpla produkten med CE-märket, men för leverans till övriga länder i Europa krävs märkning redan från 1 juli 2012.

Tidplan för certifiering
• 1 januari 2011, Frivillig CE-märkning och certifiering.
• 1 juli 2012, obligatorisk certifiering.
• Mitten av 2013, obligatorisk CE-märkning.

För att kunna bli certifierad måste kraven i SS-EN 1090-1 uppfyllas.

Utestängning från marknaden
Tillverkaren måste i realiteten, från 1 juli 2012, vara certifierade för att tillverka, leverera och montera stålkonstruktioner.

Alternativet är utestängning från marknaden och därmed förlorade uppdrag. De som inte följer reglerna riskerar böter och strafföreläggande.

Bakgrund
Byggvarudirektivet (CPD) syftar till att begränsa handelshinder inom EU och EES genom införande av CE-märkning. CE-märkning omfattar alla byggprodukter och därmed alla produkter i stål avsedda för byggnadsverk, från skruvar och tillsatsmedel för svetsning till sammansatta produkter.

Det är därför mycket viktigt att de som arbetar med stål och stålkonstruktioner är medvetna om vad som krävs för CE-märkning och att ett arbete inleds för att kunna uppfylla kraven.

För stålkonstruktioner är de viktigaste harmoniserade standarderna (CE-märkningsstandarderna) följande:

• Stålprofiler och plåtar: SS-EN 10025-1
• Hålprofiler: SS-EN 10219-1 och SS-EN 10210-1
• Förspända skruvar: SS-EN 14399-1
• Icke-förspända skruvar: SS-EN 15048-1
• Svetsning: SS-EN 1011-1
• Sammansatta stålkonstruktioner: SS-EN 1090-1

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078