23948sdkhjf

Årets vinnare i Steel Race Reuse

När Arkitekturgalan arrangerades på Konserthuset i Stockholm hade årets vinnande bidrag i tävlingen Steel Race Reuse, uppförts i lånat stål utanför entrén. Upphovsman och vinnare är Malmöbaserade arkitekten Ludvig Hofsten.

Läs också: Stor anslutning till ståltävling

Ludvig Hofsten deltog i tävlingen i egen regi med stålkonstruktionen ”I snitt”. Steel Race Reuse är en 72-timmarstävling, vilket gör att det inte finns tid att överarbeta förslagen. Ludvig antog utmaningen eftersom han att såg en möjlighet att utmana sig själv att våga gå på magkänslan.

Jag valde att satsa på det nödvändiga, minimalismen och på att materialet skulle vara ett lån, berättar Ludvig Hofsten för Metalliska Material.

Det är andra året i följd som Steel Race Reuse anordnas av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter. Och fokus ligger på just reuse, att på ett eller annat sätt utveckla processer och konstruktioner med målet att återbruka.

– Vi vill visa att med rätt planering är stål enkelt att återbruka. Vi lånar plåt från SSAB till Arkitekturgalan, för att sedan plocka ner och lägga tillbaka på hyllan för vidare försäljning, säger Björn Åstedt, vd Stålbyggnadsinstitutet.

Det stålmaterial som lånats till ”I snitt” är varmvalsad stålplåt av standardformat med tjockleken tio millimeter. Materialet är klippt och skuret, men har annars inte bearbetats och kan enkelt återbrukas.

Juryns motivering:
Genom användning av endast plana plåtar, som med utskurna snitt hakar i och låser varandra, skapas en innovativ konstruktion med ett självlåsande system, fri från skruv och svets. Den tydliga strukturen samspelar väl med torget och erbjuder ett antal mötesplatser, i kombination med en tydlig informationspunkt. Den visar på stålets möjligheter och blir en naturlig samlingsplats framför konserthuset. Efter Arkitekturgalan kan plåtarna enkelt tas ned och sättas upp igen, eller bearbetas och återbrukas i andra projekt. Förslaget ”I Snitt” är genomtänkt, väl presenterat och övertygar en enhällig jury med sin eleganta enkelhet!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078