23948sdkhjf

Automationsföretaget får ny ägare

Investor-ägda Patricia Industries köper svenska Piab för knappt sju miljarder. Säljare är EQT.
Piab tillhandahåller olika typer av lösningar för automation. Affärsidén är att hjälpa maskintillverkare inom bilindustrin och andra tillverkningsindustrier att förbättra energieffektivitet, produktivitet och arbetsmiljöer. Huvudkontoret ligger i Täby strax norr om Stockholm.

Företaget har 430 medarbetare och omsätter 1,2 miljarder kronor. De är en global spelare med kunder i nästan 70 länder. Försäljningen sker genom ett nät av olika dotterbolag och distributörer.

Piab använder sig av den senaste tekniken inom automation och robotindustri. Visionen är att bli störst i världen på grip- och transportlösningar.

Bland produkterna finns vakuumpumpar och ejektorer, sugkoppar och vakuumtransportörer. Produkterna är ofta placerade längst ut på robotarmar eller maskiner.

– Piab har en stark ledningsgrupp och företagskultur. Företaget erbjuder premiumprodukter som är kritiska i kundernas processer, och verkar i en attraktiv marknadsnisch. Vi ser betydande tillväxtmöjligheter, drivet av trenden mot ökad automation, säger Investors vd Johan Forssell enligt ett pressmeddelande.

Prislappen uppgår till knappt sju miljarder kronor på skuldfri bas. Sedan 2013 har Piab växt med 20 procent per år i snitt, elva procent av detta på organisk väg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078