23948sdkhjf

"Sveriges innovationsklimat är i världsklass"

GKN Aerospace Swedens vd Joakim Andersson delar vid ett medlemsmöte med sig om sina tankar om svensk industri.
Han började sin karriär med verkstadsarbete på Volvo Flygmotor. Sedan i höstas är Joakim Andersson vd för GKN:s flygmotorverksamhet.

Företaget har 4 500 medarbetare globalt. Det var vid ett möte på Västsvenska Handelskammaren i Trollhättan som han delade med sig av sina åsikter.

– Att driva koncernledningsjobbet från Trollhättan och utveckla i en svensk miljö är fantastiskt roligt. Jag tror på Sverige, vårt innovationsklimat kopplat till fritänkandet och hur vi driver saker här, det är verkligen i världsklass. Däremot de andra delarna, hur vi tar det från innovation till företagande, där är jag inte jätteimponerad, säger Joakim Andersson.

Företaget skapades år 2012 då börsnoterade AB Volvo sålde Volvo Aero till GKN.

Bland kunderna finns de stora flygmotortillverkarna Rolls-Royce, Pratt & Whitney, Snecma och General Electric.

GKN har cirka 2 000 medarbetare i Trollhättan.

– I Sverige har det inte varit riktigt fint att bygga fabriker och jobben som behöver skapas inom industrin har inte stått högt på den politiska agendan under åren. Därtill behövs det oftast en hel del kapital för att skapa innovation, för att forska, koppla det till utveckling och ta fram prototyper. Och sedan ska man bygga upp verksamheterna till nästa nivå. Många länder i världen, som vi konkurrerar med, vill gärna vara med på den resan för att få arbetstillfällen. Sverige är inte riktigt där, säger Joakim Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144