23948sdkhjf

Provexa köper konkursdrabbade Ferrorpodukters ytbehandlingsprocesser

Från och med i morgon övertar Provexa AB delar av Ferroprodukter som gick i konkurs d. 11/10.
Provexa AB kommer att fortsätta att driva Ferroprodukters anläggning i Göteborg med drift av de två processerna och delar av personalen erbjuds fortsatt sysselsättning.

Provexa köper Ferroprodukters processer för Dacromet® och Geomet®. Geomet® är helt fria från krom och ersätter den äldre metoden Dacromet®. Bägge ytbehandlings-processerna är lösningsmedelsfria och därmed skonsamma mot miljön. Tekniskt sett ger ytbehandlingarna hög korrosionsbeständighet utan att ge vätesprödhet och används på material som kräver hög hållfasthet.

Fördelar
Fördelar med metoderna som fordonsindustrin uppskattar är till exempel motståndskraften mot motorolja, diesel, organiska lösningsmedel, kyl- och bromsvätskor, liksom den begränsade elektriska ledningsförmågan.

Dacromet®
Dacromet® är en beläggning som består av zink- och aluminiumflagor i ett bindemedel av kromat. Beläggningen appliceras genom doppning och resultatet blir en jämnt fördelad yta, vilket lämpar processen för geometriskt komplicerade produkter. Ytan är sidenmatt metallgrå. Dacromet® har mycket god korrosionsskyddande förmåga i temperaturer upp till 250 grader.

Geomet®
Geomet® är också en icke-elektrolytisk process med silverfärgade zink- och aluminiumflagor som ger en kromfri beläggning. Materialet appliceras genom doppning. Ytan ger mycket gott korrosionsskydd upp till 300 grader.

VD:n har ordet
– Vi är glada över att bredda vårt erbjudande mot fordonsindustrin, som har många komponenter av till exempel HSS-stål där dessa ytbehandlingar lämpar sig utmärkt, säger Anders Skalsky, VD för Provexa.

– Men vi ser också att andra industrier söker efter kombinationen av korrosionsbeständighet utan att riskera vätesprödning, som innebär försvagning av materialet till följd av ytbehandlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095