23948sdkhjf

Stena Aluminium får tillstånd att utöka produktionen

Produktionen kommer att utökas från 50 000 ton till 90 000 ton omsmält aluminium per år.
Länsstyrelsen har idag beslutat att ge Stena Aluminium AB tillstånd att utöka produktionen vid sitt aluminiumsmältverk. Beslutet innebär avsevärt skärpta villkor på reningsutrustning, buller­åtgärder och mätningsrutiner.

Stena Aluminium får efter noggrann prövning tillstånd att utöka sin produktion från 50 000 ton till 90 000 ton omsmält aluminium per år på nuvarande plats. För att uppfylla de skärpta villkoren måste bolaget kontinuerligt jobba med miljö­förbättrande åtgärder och genomföra mätningar av utsläpp till luft och vatten samt av bullernivåer.

– Detta är möjligt eftersom bolaget har åtagit sig att genomföra investe­ringar för att åtgärda de lukt- och bullerstörningar som förekommit samt få en effektivare avskiljning av dioxin, säger Robert Rosenqvist, handläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den luktstörning som tidigare upplevts som ett stort problem kommer att försvinna när bolaget installerar en ny anläggning för rening av rökgaser samt höjer en skorsten till 75 meters höjd.

Från Länsstyrelsens sida ser man positivt på beslutet:

- Även om lokaliseringen av verksamheten inte är helt idealisk kan man ändå konstatera att såväl den globala som den lokala miljön gynnas eftersom vi nu ställer mycket hårdare krav på utsläppsnivåer, säger Carl-Philip Jönsson, miljövårdsdirektör i samma pressmeddelande.

Stena Aluminium har gjort flera provtagningar och utredningar för att undersöka verksamhetens miljöpåverkan. Dessa visar bland annat att risken för förorening av vattentäkten Möckeln är låg och att påverkan från bolagets transporter är mycket små i jämförelse med verksamheten och övrig trafik. Utsläppen av metaller till luft samt PM10 håller sig också väl inom gränsvärdena för utomhusluft.

Läs även:
Stena får ytterligare ett nej
Stena går till motangrepp
Nej till produktionsökning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078