23948sdkhjf

Så här kommer företagen med på tåget för 3D-printing

En fördel med tekniken är att det går att tillverka detaljer som skulle vara omöjliga med andra metoder.
Additiv tillverkning och 3D-printing av metaller håller snabbt på att bli kommersiellt intressant för många typer av produkter. Den 4 september hålls en konferens där frågan ställs hur mindre och medelstora företag ska komma med på det här tåget.

Organisationen Triple Steelix 2.0 har sedan tidigare gjort en studie som visar att det finns företag i Bergslagsområdet som har produkter där det kan vara intressant att börja titta på 3D-printing. Uddeholms vd Johnny Sjöström kommer att visa möjligheterna i ett keynote-anförande.

Det som gör 3D-printing svårt med metalliska material är de höga temperaturer som måste uppnås för att binda ihop det ofta pulverbaserade råmaterialet till fasta detaljer. Lösningar finns men investeringarna är stora och produktiviteten låg.

Det är viktigt med funktionsfokus och materialbesparingar för att uppnå en god ekonomi. Att bara byta från svarv till 3D-printing skapar endast en dyrare produkt. Därför är det för närvarande mest extremt svårtillverkade specialprodukter i korta serier som har kommit längst i affärsutvecklingen.

En fördel med 3D-printing är också att det går att tillverka detaljer som annars skulle vara mycket svåra eller direkt omöjliga att göra med andra metoder. Med vissa legeringar går det att komma upp i egenskaper som är bättre än konventionellt tillverkade detaljer.

Forskare och utvecklare föreläser och deltar på konferensen High Tech Steel Conference på Falu Gruva i Falun måndag den 4 september.

Totalt har 20 föreläsare bekräftat sin närvaro. Först ut är Jernkontorets tekniske direktör Gert Nilsson. Andra deltagare är Jonas Kamf, marknadschef på Waves4Power, Johnny Sjöström vd för Uddeholm och modedesignern Naim Josefi.

Här går det att läsa mer om programmet: www.htsc.se

Organisationen Triple Steelix 2.0 är en regional innovations- och utvecklingssatsning med uppgift att stimulera stål- och verkstadsindustrin i Bergslagen. Tanken är att en samverkan ska ske mellan näringslivets stora och små företag, samhällets offentliga organisationer samt akademi och forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078