23948sdkhjf

Företag ger hundratals nya jobb

Batteritillverkaren Nilar tar över Ericssons nedlagda fabrik i Gävle och hoppas på sikt skapa 300-500 nya jobb.
Det svensk-amerikanska batteriföretaget Nilar meddelade på onsdagen att man startar utveckling och produktion i Gävle. På sikt kommer fabriken att sysselsätta 300-500 personer och tillverka Nilars världsledande batteri.

Var skall vi etablera oss?
- Vi tittade på hela Norra Europa när vi började överväga tillverkning på den här sidan Atlanten, säger grundaren Lars Fredriksson i ett pressmeddelande. Att det blev Sverige är naturligtvis glädjande för mig personligen – det känns bra att kunna bidra med både jobb och kunskapsintensiv industri.

3 krav skulle uppfyllas
- Vår kravprofil hade tre huvudpunkter, säger den tillträdande koncernchefen Patrik Nilsson. Dessa var närhet till universitet eller högskola, lokal erfarenhet av processtillverkning, geografisk närhet till kunders produktionsanläggningar. Gävle fyller alla tre, när dessutom Ericssons tidigare lokaler och kunniga personal blev tillgängliga var valet enkelt.


Nilar startades år 2000 av Lars Fredriksson och Neil Puester som bägge arbetat tillsammans inom Optima Batteries. Företaget har idag utveckling och tillverkning i Denver, Colorado med ett 20-tal anställda inom såväl forskning och utveckling som inom tillverkning. Nilar samarbetar med stora strategiska kunder inom flera industrisegment för att kundanpassa batterier i stora volymer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079