23948sdkhjf

Rototest tar hem svensk universitetsorder

Teknikföretaget ska leverera ett fullskaligt fordonstestsystem till ett svenskt universitet för forskning inom energieffektivitet och alternativa framdrivningslösningar.
Rototest AB tillverkar och säljer fordonstestsystem sedan 1988 på en internationell marknad med tyngdpunkt på navkopplade fordonsdynamometrar.

Efter att flera brittiska universitet under förra året valt Rototests innovativa teknik framför traditionella lösningar, väljer nu även ett svenskt universitet att följa samma trend och anamma det unika svenska testsystemet, skriver Rototest i ett pressmeddelande.

EU-upphandling
Ordern har vunnits i internationell konkurrens i en EU-upphandling och omfattar leverans av ett heldynamiskt fordonstestsystem för allhjulsdrift och värderas till flera miljoner kronor.

– Att det sker intensiv forskning i alternativa drivkällor för framtidens fordon på universitet och högskolor världen över, det vet vi, säger Nils G Engström, Rototests VD.

Han fortsätter: ”Vi får nästintill dagligen propåer om våra testsystem och vi för kontinuerliga diskussioner med befintliga kunder inom forskarvärlden angående nya testtillämpningar. Det gör att vi gläds extra mycket att nu få leverera till och samarbeta med ett svenskt universitet. ”

Marknadsutveckling
Under början av 2009 säkrade företaget ett mångmiljonengagemang för marknadsutveckling från statliga Almi i samarbete med Danske Bank och Exportkreditnämnden, EKN.

En satsning som nu, varefter konjunkturen vänder, börjar ge utdelning i form av en växande orderbok.

– När industrin nu åter får luft under vingarna finns vi med i diskussionerna som ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till traditionell testteknik - en teknik med närmare hundra år på nacken, berättar Nils G Engström.

Ett av målen med satsningen på marknadsutvecklingen var just detta - att finnas på kartan vid investeringsbesluten om de så sker i Nordamerika, Sydamerika, Europa eller Sydostasien, tillägger Engström.

Teknikutveckling
Om det rör sig på marknadssidan för teknikföretaget så står det inte mindre still på teknikutvecklingssidan.

Företaget erhöll under hösten ett flermiljonstöd från statliga Vinnova för vidareutveckling av sin unika testutrustningsplattform.

Detta för att möta morgondagens krav på kostnadsmedveten och snabb fordonsutveckling.

Projektet har hittills lett fram till flertalet innovativa tekniklösningar och patentansökningar.

Datum för offentliggörandet av det nya testsystemet är ännu inte fastlagt men preliminära bedömningar gör gällande att det kan ske under första eller andra kvartalet 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093