23948sdkhjf

Legotillverkare tar hem affär efter maskininvestering

Värnamobolaget producerar också egna produkter som vagnar, plogar, harvar och tillbehör till fyrhjulingar.
Värnamobaserade OG Teknik investerar i maskinparken och köper in en laser från Bystronic. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nytillskottet är en ByStar Fiber på 6000W. En tilläggsutrustning med ett torn ska innebära att hela anläggningen kan laddas med mer än 30 ton plåt som sedan skärs automatiskt. Det kan även ske obemannat om man så vill.

– ”Byssen” skär otroligt snabbt, och tornet är verkligen smidigt. Samtidigt som allt är nytt, så känns det ändå välbekant eftersom jag jobbat några år med den gamla lasern, säger Johan Adolfsson som jobbar som operatör på den nya maskinen.

Främst är det hastigheten som skiljer. Plåtar upp till fem millimeter som man kan skära med Nitrogengas gör att detaljer kan skäras mycket fortare än i en Co2-maskin vilket innebär att detaljerna blir oxidfria. Själva fibertekniken ska även innebära att riktigt grova plåtar skärs väldigt snabbt.

– Vi står på tre ben där laserskärning är ett. Vi har också en trumlingsanläggning som kompletterar skärningen för att få bort oxider. Ett annat är svetsning i alla dess former där vi har ett flertal kompetenta svetsrobotar och licenssvetsare och kantpressning, säger OG Tekniks vd Peter Grimstedt.

Investeringen uppges redan ha lett till en ny kund. OG Teknik fortsätter att växla upp och växer så målet är att kunna gå upp med ett skift till hösten.

– Vi räknar oss som legotillverkare, men tillverkar även de egna produkterna för Pro–Terra, som är vagnar, plogar, harvar och tillbehörssortiment till terränggående fyrhjulingar (ATV). Min pappa Olle var med och konstruerade originalcykelhållaren som fäster på dragkroken som alla använder i dag när man ska transportera en cykel, så vi har även en tradition av konstruktion i företaget. Vi levererar 40-50 ton svetsat, skuret och bockat gods varje månad, vi gör mycket till Toyota (BT-truck) och till Volvo. Även Dynapac och Husqvarna är några bekanta namn i orderböckerna, säger Peter Grimstedt.

OG-Teknik startades av Olle Grimstedt år 1988 och togs över av hans son Peter 1996. 2011 flyttade företaget till nya stora lokaler på 3 000 kvadratmeter i Värnamo. Företaget har idag 11 medarbetare och en omsättning på 17 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094