23948sdkhjf

Tio gånger ökad livslängd för linjära styrningar vid robotsvetsning

Svetspistolerna har nu fungerat felfritt i över tre år efter att problem tidigare uppstått varannan eller var tredje månad.
En tillverkare av plåtmonteringar sökte nyligen en lösning på problemen med kort livslängd hos driv- och styrelementen på sina automatiska svetssystem. Tillverkaren var tvungen att byta linjärstyrningarna på en robotsvetspistol vid en av produktionslinjerna varannan eller var tredje månad. På grund av höga kostnader för reservdelar och underhållstid, samt även stillestånd för utrustningen, bad företaget om hjälp av företaget NSK med att undersöka och lägga fram ett förslag för att lösa problemet.

NSK upptäckte att svetsstänk och rök hade en negativ påverkan på styrelementens livslängd. Företaget föreslog därför att de befintliga styrningarna skulle ersättas med NSK:s linjärstyrningar i NH-serien i kombination med de underhållsfria smörjnings- och skyddsenheterna i K1-serien.

Skyddsenheterna bidrar till långsiktig prestanda i automatiserade svetstillämpningar eftersom de ger ett effektivt skydd av tätningsläppen och förhindrar att föroreningar når in i styrenheten.

Ett resultat vid användningen av skyddsenheter är ökat kontakttryck mellan skenytan och tätningen. I just denna tillämpning rekommenderade NSK även användning av företagets K-smörjningsenheter. Dessa gör att tätningsläppen kan röra sig med låg friktion över en oljefilm. K1 består av ett syntetiskt basmaterial som håller smörjmedlet i sina porer och släpper ut det kontinuerligt, vilket ger en underhållsfri drift.

För ytterligare skydd pläterades ytorna hos de linjära styrningarna med svart krom för att förhindra permanent vidhäftning av svetsstänk. Stänket fastnar endast lätt på de pläterade ytorna och lossnar när det kommer i kontakt med styrelementets protector-platta.

NSK:s lösning med linjära styrningar i NH-serien uppges ha löst kundens problem med fullständig tillfredsställelse. Svetspistolerna av C-typ har nu fungerat felfritt i över tre år. Detta innebär att livslängden har multiplicerats med en faktor 10.
Läs mer om: NSK
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078