23948sdkhjf

Ståltrådstillverkarens lösning – efter 75 stopp i månaden

En ståltrådstillverkare upptäckte gång på gång fel på lagren i rullaggregaten till ståltrådsmaskinen. För att identifiera problemet tillkallades NSK.

Felen innebar cirka 75 stopp i månaden och skapade stor oro hos ledningen.

Efter att NSK felsökt och gjort en grundlig applikationsgranskning kunde man konstatera att det fanns ett problem med smörjning och tätning av företagets befintliga lager, beskriver de i ett pressmeddelande.

En smörjningsanalys visade framför allt att det befintliga fettet var grafitbaserat, något som inte lämpade sig för applikationen. Det som ytterligare ställde till det var den kontinuerliga tråddragningsprocessen som medförde höga belastningar och svåra driftförhållanden.

Lösningen blev ett nytt lager- och smörjpaket rekommenderat av NSK. Den nya lösningen bestod av ett förseglat dubbelradigt cylindriskt rullager tillsammans med speciellt utvalt litiumfett. De cylindriska rullagren med högpresterande kontakttätningar, gör att vatten eller andra föroreningar inte tränger in.

Några andra fördelar är även att underhållet blir enklare tack vare ett återsmörjningshål.

Nästa uppgift var nu att få den nya lager-fett-kombinationen i operation genom en omfattande testprocess, vilket visade goda resultat då lagrets livslängd förbättrades med 40 procent. Det genererade mindre kostnader för underhåll och förbättrad kvalitet.

När lagerproblemen som orsakade förlorad produktionstid och förlorade arbetstimmar minskade kunde ståltrådsföretaget göra en årlig besparing på cirka 1,2 miljoner euro per år.

Läs mer om: NSK
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109