23948sdkhjf

Energirevolutionen i norr

I Piteå planeras Europas största vindkraftspark - Energiprojekten skapar jättemöjligheter för näringslivet i Norrbotten.
I Piteå byggs världens första fabrik för tillverkning av miljövänlig talldiesel och världens första anläggning för produktion av det gröna bränslet BioDME. I kommunen planeras också Europas största vindkraftspark med 1 101 verk.
Vid den nya vetenskapsbyn Solander Science Park bedrivs världsledande forskning inom förgasning av biomassa. Piteå satsar också på att bli ett Vindkraftscentrum för hela Barentsregionen. Den fantastiska utvecklingen kallas i dag för energirevolutionen från norr.

Tillsammans skapar energiprojekten jättemöjligheter för näringslivet i Norrbotten. Därför kraftsamlar Nolia och Piteå kommun och bjuder in till en Energi- och Miljövecka med flera parallella konferenser som tillsammans bildar en mötesplats för aktörer inom cleantech, vindkraft, bioraffinaderi, energieffektivisering och modernt trähusbyggande.

Energisatsningarna i Piteå har på senare tid skapat ett 100-tal arbetstillfällen. Redan i dag arbetar exemplevis ett 50-tal personer vid Solander Science Park. Trots en nyligen genomförd utbyggnad är det trångbott i vetenskapsbyn. Ytterligare ett 20-tal kommer att anställas vid SunPines nya talldieselfabrik. Både bygget av talldiesel fabriken och DME-piloten ger värdefulla bygg- och konstruktionsjobb. Dessutom förs diskussioner om en ny industri för tillverkning av vindkraftstorn på Haraholmen utanför Piteå som kan ge runt 200 nya jobb. Det planerade vindkraftsparken sysselsätter också ett antal personer.

För norrbottniska företag finns också en stor ekonomisk kaka att dela på när vindkraftsparken i Markbygden ska byggas. Det handlar om uppdrag för flera miljarder kronor…

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063