23948sdkhjf

ABB lanserar ny liten robot för flexibel, utrymmessnål produktion

Robotsortimentet utökas för att ge fler tillverkningsföretag möjlighet att utnyttja robotteknikens fördelar.
ABB har lanserat sin minsta industrirobot hittills, den flexibla, kompakta, smidiga och lätta 6-axliga IRB 120. Roboten, som finns tillgänglig med en ny kompakt version av det populära robotstyrsystemet IRC5, väger endast 25 kg och har en lastkapacitet på 3 kg (4 kg i vertikal rörelse) med en räckvidd på 580 mm.

ABB:s nya lilla robot erbjuder samma avancerade funktionalitet och teknik som ABB:s övriga robotsortiment men i betydligt kompaktare form, vilket spar golvyta i robotcellerna. De små måtten och den låga vikten gör IRB 120 till ett kostnadseffektivt och driftsäkert sätt att uppnå hög produktivitet till en låg investering.

Den nya robotmodellen är också bäst i klassen med sitt slag på 411 mm och sin förmåga att nå 112 mm under sin egen bas. IRB 120 är den perfekta byggstenen för att skapa kostnadseffektiva applikationer för hantering och montering av små komponenter – särskilt när utrymmet är begränsat. Den är idealisk för produktion inom elektronik-, livsmedels-, maskin-, solcells- och läkemedelsindustri samt medicinsk industri och forskningsverksamhet.

IRB 120 är mycket utrymmeseffektiv och kan monteras i valfri vinkel, i en robotcell, ovanpå en maskin eller tätt intill andra robotar i tillverkningslinan. Konstruktionen med minimal svängradie på axel 1 gör att i stort sett hela robotens arbetsområde kan utnyttjas för applikationen.

Bidragande till förmågan att höja produktiviteten ytterligare är robotens goda rörelsestyrning och överlägsna banföljning tack vare den dynamiska modelleringen i IRC5 Compact med programvaran QuickMove & TrueMove för avancerad rörelsestyrning. Att använda IRB 120 med det nya kompakta styrsystemet IRC5 ger en förutsägbar robotrörelse med mycket hög prestanda, kombinerat med bibehållen exakt bana oberoende av hastighet.

IRC5 Compact är en utvidgning av den omfattande styrsystemfamiljen IRC5 och erbjuder alla fördelar som världens ledande robotstyrsystem har, inklusive överlägsen banstyrning, användarvänlig FlexPendant-programmering, det flexibla språket RAPID och kraftfull kommunikationskapacitet – nu dessutom i ett extremt kompakt utförande. Under 2010, planeras IRC5 Compact att lanseras även för andra ABB-robotar såsom IRB 140 och IRB 360 Flexpicker.

Utöver de uppenbara fördelarna med en kompakt konstruktion är också IRC5 Compact lätt att installera och driftsätta genom anslutningen till 230 volts väguttag, externa kontakter för alla signaler och en inbyggd expanderbar I/O-enhet (16 in, 16 ut). Systemet stödjer också användningen av RobotStudio för offline-programmering och Remote Service för tillståndsövervakning i realtid, vilket hjälper kunder och integratörer att optimera produktionsceller och att förebygga kostsamma stillestånd och produktionsförseningar.

Nicolas De Keijser, Produktchef för ABB:s små robotar, kommenterar lanseringen. ”I arbetet med att utveckla vår fjärde generation robotserie för flexibel industriell tillverkning tog vi fasta på behovet av en snabb och kompakt robot som ändå kunde erbjuda jämn, hög prestanda. Genom denna lansering utökar vi vårt robotsortiment och stödjer samtidigt behoven i flera industrisektorer såsom konsumentvaru-, elektronik-, solcells- och läkemedelsindustri, vilket bidrar till att fler tillverkningsföretag kan utnyttja fördelarna med modern robotteknik.”

”Den nya lilla roboten IRB 120 fyller ett behov, det har vi redan märkt. Den togs emot mycket positivt när vi premiärvisade den för våra partners i Sverige, de blev både imponerade och nyfikna”, säger Mikael Svensson, Försäljningschef, ABB Robotics Sverige.

Den nya roboten och styrsystemet säljs, levereras och servas fullt ut av ABB Robotics globala sälj- och serviceorganisation på över 100 platser i 49 länder.

Besök www.abb.com/robotics för mer information.

ABB ( www.abb.com ) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i runt 100 länder och har ungefär 120 000 medarbetare.
För mer information:

ABB Robotics
Mikael Svensson, Försäljningschef
Tel: 070-534 47 55
Mikael.k.svensson@se.abb.com

ABB Sverige
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021 – 32 32 32
press@se.abb.com

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063