23948sdkhjf

Standard för säkra styrsystem försenad

SIS har tidigare kommunicerat EU-kommissionens beslut att förlänga den nuvarande övergångstiden från den gamla standarden för styrsystem, EN 954-1, till den nya, EN ISO 13849-1. Men nu backar EU-kommissionen och skjuter på beslutet till december.
Standard för säkra styrsystem kan få förlängd övergångstid - EU-kommissionen skjuter upp beslutet till december .

SIS har tidigare kommunicerat EU-kommissionens beslut att förlänga den nuvarande övergångstiden från den gamla standarden för styrsystem, EN 954-1, till den nya, EN ISO 13849-1. Istället för att den gamla standarden ersätts av den nya vid årsskiftet skulle övergångstiden bli tre år, alltså till och med 2012. Men nu backar EU-kommissionen och skjuter på beslutet till december.

- Bakgrunden till diskussionen om förlängd övergångstid är att maskin- och komponenttillverkare behöver mer tid att ställa om till kraven i den nya standarden. Även de kommittéer som utarbetar standarder med hänvisningar till styrsystemsstandarden har behövt mer tid, säger Mattias Lafvas projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

Arbetet med att gå över från EN 954-1 till EN ISO 13849-1 fortsätter, den enda skillnaden är att tidsplanen eventuellt förlängs.

- De företag som börjar arbeta efter den nya standarden har mycket att vinna. Successivt kommer fler och fler standarder att hänvisa till EN ISO 13849-1 och EN 954-1 fasas därmed ut. En annan fördel med att gå över till den nya standarden är att den omfattar programmerbara styrsystem vilket den gamla standarden inte gör, säger Mattias Lafvas.

SIS håller den 4 november ett seminarium om den nya standarden för säkra styrsystem; ENISO13849-1.
För ytterligare information och anmälan till seminariet kontakta:
Sofia Palmberg, projektledare SIS, 08-555 523 57, sofia.palmberg@sis.se
Mattias Lafvas, projektledare SIS, 08-555 521 13, mattias.lafvas@sis.se
Erika Messing, pressansvarig SIS, 08-555520 97, 0709-48 06 74, erika.messing@sis.se

Frågor och svar
Ny fråga: Varför går det ut så motstridiga meddelanden?
Pressmeddelandet från SIS den 21 september var baserat på EU-kommissionens beslut från den 2 september. När EU-kommissionen nu ändrar sig - kommunicerar vi även det ändrade beslutet. Vi beklagar den förvirring EU-kommissionens beslut eventuellt skapar för kunder och användare.

Vad är bakgrunden till diskussionen?
Bakgrunden till diskussionen är att det för övergången från den gamla europastandarden för styrsystem, EN 954-1, till den nya, EN ISO 13849-1, behövs mer tid för maskintillverkare. Detsamma gäller för de kommittéer som utarbetar så kallade C-standarder specifika för en särskild maskin eller grupp av maskiner.

Vem fattar beslutet?
EU-kommissionen kan fatta beslut om att förlänga den nuvarande övergångstiden från EN 954-1 till EN ISO 13849-1. Övergångstiden som diskuterats är ytterligare tre år, alltså till och med 2012.

Är standarden EN 954-1 upphävd?
EN 954-1 kommer vara upphävd men om beslut fattas om förlängd övergångstid kommer standarden vara kvar i listan över harmoniserade standarder (EU:s officiella tidning) gentemot nya maskindirektivet från och med årsskiftet. I praktiken skulle detta möjliggöra användning av EN954-1 i ytterligare tre år.

Vad gäller för standarder som hänvisar till den nya styrsystemsstandarden?
De C-standarder som har hänvisning till B-standarden EN ISO 13849-1 påverkas inte av ett eventuellt beslut. Dessa kommer sålunda bara att ge presumption om överensstämmelse, alltså kunna förutsättas ge överensstämmelse, med maskindirektivet om ENISO 13849-1 följs.

Hänger detta ihop med införandet av det nya maskindirektivet i slutet av 2009?Nej. Det faktum att EN 954-1 kan komma finnas kvar på listan över harmoniserade standarder, ska inte blandas ihop med införandet av det nya maskindirektivet vid årsskiftet.

Vad gäller på global nivå, utanför Europa?
Dessa europastandarder har motsvarigheter på global nivå i form av ISO-standarder med tekniskt identiskt innehåll. Där finns ingen övergångsperiod och koppling till direktiv, utan den gamla standarden är upphävd och ersatt av den nya.

Innebär det några nackdelar för ett företag som väljer att gå över till den nya standarden vid årsskiftet?
Det är ingen nackdel att vara tidigt ute. Frågan är inte om utan när man väljer att börja använda den nya standarden. Att den nya standarden är mer komplex än den gamla är snarare ett argument för att påbörja arbetet så snart som möjligt.

Faktaruta
Standardernas beteckningar, som svensk standard, och titlar är:

SS-EN ISO 954-1 Maskinsäkerhet - Styrsystem - Säkerhetsrelaterade delar av styrsystem - Del 1: Allmänna konstruktionsprinciper
SS-EN ISO 13849-1 Maskinsäkerhet - Säkerhetsrelaterade delar av styrsystem - Del 1: Allmänna konstruktionsprinciper
Maskinsäkerhetsstandarderna är indelade i tre typer:

A-standarder: Generella principer tillämpbara på alla maskintyper
B-standarder: Säkerhetsaspekter eller säkerhetsanordningar för en särskild maskin eller grupp av maskiner
C-standarder: Säkerhetskrav för en viss maskintyp

Källa: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.07