23948sdkhjf

Internationellt samarbete för säkrare gruvdammar

Svemins Miljökonferens 2020 bestod i år av en serie av webbinarium. Ett av dem handlade om dammsäkerhet. 

Förra året skedde en katastrofal gruvdammsolycka i Brasilien. Sedan dess har ett internationellt arbete pågått för att säkra en ny standard för dammsäkerhet. Den heter Global industry standard on tailings management vilket fritt översatt blir Global industriell standard för gruvavfallshantering. Den presenterades i augusti i år.

Aidan Davy som är operativ chef och chef över miljöprogrammet på International council on mining and metals, ICMM gav en översikt av standarden.

Han delade in den i sex ämnesområden: drabbade samhällen, integrerad kunskapsbas, design konstruktion drift och övervakning, förvaltning och styrning, nödåtgärder och långvarig återhämtning samt offentliggörande och tillgång till information.

John Howchin som är generalsekreterare på AP-fondernas etikråd berättade om tailing.grida.no - den  portal som nyligen startats som samlar de uppgifter som gruvföretag delar om sina anläggningar för avfallshantering. Portalen ska ge tillgång till information om gruvavfall.

Två gruvbolag var representerade.

Rio Tintos huvudrådgivare för gruvavfall och dammar, Imran Gilian berättade om Rio Tintos strategi för säker gruvavfallshantering och styrning.

Han sa att mängden gruvavfall ökar för varje år. Det höll näste talare med om.

Hans Häggström är utvecklingsingenjör inom dammsäkerhet och dammtekniskt sakkunnig på Boliden. Han talade om hur Boliden planerar att införa standarden.

I den slutdiskussion som följde fick de fyra talarna frågor från dem som lyssnat och av moderator Emma Härdmark som är kommunikationschef på Swemin.

De var överens om att det är av största vikt att samarbeta med varandra. 

De talade om att inrätta en expertgrupp som kan resa från gruvbolag till gruvbolag för att hjälpa till att införa den nya standarden.

- Vi behöver dela med oss till varandra av bästa sättet att göra saker på för att inte behöva uppfinna hjulet varje gång. Vi bör inte vara tävlingsinriktade när det kommer till detta utan vi bör dela med oss så att alla företag kan höja ribban. Vi är alla förlorare om det sker en dammolycka, avslutade Hans Häggström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094