23948sdkhjf

Brist på standarder för additiv tillverkning i metall

Brist på standarder i additiv tillverkning rikserar att bli ett hinder i utvecklingen och för en fortsatt tillväxt. Det framkommer i en kartläggning som genomförts av metallforskningsinstitutet Swerim, SIS, Chalmers tekniska högskola och RISE.

I det gemensamma projektet om adiitiv tillverkning har samarbetsparterna frågat svensk industri hur man ser på behovet av standarder på området.

– Vår kartläggning visar att det finns ett tydligt behov av fler standarder. Bland annat behövs standarder för kvalitetssäkring av både slutprodukt och process för att möjliggöra industrialisering av tekniken. Dessutom behövs standarder för att bestämma kvalitet hos det metallpulver som används i processerna, säger Annika Strondl, projektledare för Swedish Arena for Additive Manufacturing of Metals, Swerim.

Annika menar att problemen när standardiseringen inte hänger med blir att tillverkningen bromsas, marknadstillväxt hindras och det blir svårare för svenska företag att konkurrera globalt.

– Det vill vi motverka, säger hon.

Resultatet från kartläggningen blir nu grunden i en svensk strategi för standardisering för additiv tillverkning i metall. Dessutom kommer resultatet att användas vidare för att identifiera forskningsbehov för att stödja standardisering.

Idag finns internationella färdplaner för standardisering samt en färdplan för industrialisering av additiv tillverkning i metall i Sverige, RAMP-UP.

– En prioritering för Sverige var därför att genomföra en strategisk kartläggning på nationell nivå för att identifiera de viktigaste standardiseringsbehoven och att vägleda insatsen för att bidra och påverka internationellt standardiseringsarbete, säger Ann-Sofie Sjöblom, projektledare hos Svenska institutet för standarder, SIS.

Projektet har finansierats av Vinnova.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.142