23948sdkhjf

Wermlands Industriplåt får miljonfinansiering

Wermlands Industriplåt AB har fått miljonfinansiering från Vinnova för att utveckla en ny energibesparande turbin. Turbinerna ska tillverkas i Grums.
Wermlands Industriplåt AB, WIPAB , är medlemsföretag i The Paper Province och har gjort sin ansökan tillsammans med Energy Square och Metso Paper Karlstad. Projektet handlar om att utveckla en turbin som utvinner energi från ett energirikt vattenflöde i pappersmaskiner.

Turbinen, som grundar sig på ett Metso patent från 2002, kommer tillverkas av Wipab i Grums men säljas via Metsos världsomspännande säljkanaler.

Vattenfall Research & Development har gjort utredningen om vilken typ av turbin som ska väljas, men dimensioneringen har gjorts av Metsos beräkningsexperter. Energibesparingen som turbinen kan bidra med beräknas till 80 - 100 kWh per ton producerat papper. Det är framförallt snabbgående maskiner, med hög rörelseenergi i fibervattnet, som snabbt kommer kunna räkna hem en investering i turbinen. En typisk snabbgående mjukpappersmaskin producerar ungefär 60000 ton papper per år, om man räknar med 100kWh/ton ger det en besparing på 6 000000 kWh/år, som motsvarar energin för 300 villor !

- Detta besked från VINNOVA är mycket glädjande och välkommet för oss just nu, säger VD Kennet Johansson. Vi är inne i en positiv trend och har nyss köpt ett företag, Allkal, som kompletterar vår verksamhet. Dessutom har vi byggt nya lokaler och fördubblat vår fastighet till ytan. Detta bidrag visar också på ett stort förtroende för oss som pålitlig legotillverkare till bland annat pappersindustrin. WIPAB har idag ett 40-tal anställda i Grums.

- Idag bygger vi egna maskiner här i Grums , och vi vill vara en systemleverantör, som kan samarbeta med företag som t ex Metso Paper, säger Stefan Niklasson, Marknadschef WIPAB och huvudprojektledare för turbinprojektet. I nuläget hoppas man på en försäljning och tillverkning av 5 - 10 enheter / år.

- För oss på Metso Paper ser vi med glädje fram emot detta samarbete med WIPAB, som vi vet är en mycket duktig leverantör i laserskärning och tillverkning av tunnplåt. Det finns ett stort intresse från kunder att installera en turbin och planen är att vi ska kunna demonstrera turbinen i drift på vår pilotmaskin vid årsskiftet, säger Ingvar Klerelid, Forskningschef hos Metso Paper Karlstad.

Magnus Persson på Energy Square, som har hjälp WIPAB med att hitta lämplig finansiering till projektet, säger: - Vi är mycket glada att Wipabs ansökan till Vinnova nu blivit beviljad! Det är ett tydligt bevis på att regional samverkan lönar sig och vi hoppas att slutprodukten kommer ge, förutom nya arbetstillfällen, ett bidrag till globalt minskad energiförbrukning.

VINNOVA finansierar forsknings- och utvecklingsprojekt med totalt 120 miljoner kronor per år. I år hade 308 ansökningar inkommit. Företagen själva skall medfinansiera projekten med minst lika mycket pengar.

Källa: The Paper Province

Om företaget
WIPAB är ett plåtbearbetningsföretag med inriktning på legotillverkning. Företaget är lokaliserat i Grums, Värmland.
Företaget bildades 1985 och har sedan starten framgångsrikt arbetat med specialkonstruktioner i stålplåt, rostfritt och aluminium, designade efter kundernas önskemål. I företaget sker ständig utveckling och vår kapacitet ökar stadigt. Verkstads ytan på totalt 4500 m², tillsammans med en modern maskinpark borgar för en verksamhet byggd på flexibilitet, precision samt ett förstklassigt arbete. Företagets 45 anställda, vilka kännetecknas av ansvarskänsla och kunnighet bidrar till att uppställda mål förverkligas.
Vi utför all form av legotillverkning inom plåt. Kunderna utgörs av allt ifrån tillverkare av fordon till industritvättar. Vår strävan är att ännu ett flertal kategorier av kunder skall se möjligheterna och förutsättningar hos oss som leverantör. Vi välkomnar därför nya kunder att inkomma med förfrågningar och hoppas få möjligheter att visa att ett samarbete med WIPAB ger Ert företag en mängd fördelar, både konkurrensmässigt och ekonomiskt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094