23948sdkhjf

En miljard till forskning som bidrar till en hållbar industri

Vinnova storsatsar på 11 nya kompetenscentrum där universitet och företag tillsammans ska bedriva forskning och utbildning som bidrar till en hållbar industri och den digitala samhällsomställningen. Startskottet blir i januari 2024.

Vinnova investerar tillsammans med universiteten och företagen 1 miljard kronor de första fem åren.

Målet med kompetenscentrumen är att ny kunskap och teknik ska utvecklas, delas med andra och komma till användning för att påskynda omställningen. Man vill också stärka Sveriges konkurrenskraft och attrahera spetskompetens för världsledande forskning och utveckling i Sverige.

Vinnova själva står för 387 miljoner kronor i satsningen med möjlighet till förlängning i ytterligare fem år. Universiteten och företagen som deltar, bidrar med lika mycket finansiering vardera, framgår av ett pressmeddelande.

– De kompetenscentrum som beviljats har stor potential att bli kunskapsnoder för banbrytande innovationer som kan stärka tillgången till kompetens för att möta de utmaningar vi står inför, säger Cecilia Sjöberg, avdelningschef, Vinnova.

Bland annat får kompetenscentrumet "Integrated Sensors and Adaptive Technology for Sustainable Products and Manufacturing" från Lunds universitet finansiering. Projektet inriktar sig mot integrerad sensorteknologi som möjliggör digital realtidsoptimering av industriella produkter och produktionsprocesser för en hållbar industri.

Detta är ett kompetenscentrum:

Består av ett konsortium med parter från olika sektorer med gemensam vision och mål och som bygger på excellent forskning och där kunskapen som utvecklas i miljön kan utnyttjas av näringsliv och samhälle.

Centrumen ska stimulera samarbete mellan parter från näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

Det ska finnas en centrumstyrelse med beslutanderätt över forskningens inriktning vid centrumet

Vinnova

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094