23948sdkhjf

Medvind för vindkraftparker i Östersjön

Planerna på att upprätta stora vindkraftparker i Östersjön får stöd i Nordiska rådet. -Vindresurserna till havs är naturligtvis enorma, låter det härifrån.
Planerna på att upprätta stora vindkraftparker i Östersjön får stöd i Nordiska rådet. Ärendet diskuterades på rådets aprilmöten i Köpenhamn på fredagen. Det är den vänstersocialistiska gröna gruppen i Nordiska rådet som lagt fram vindkraftförslaget. Förslaget får nu stöd av bland annat Nordiska rådets miljö- och naturresursutskott.

Vindkraftparker har enligt initiativtagarna många energipolitiska fördelar. Planerna är för det första i linje med de nordiska ländernas ambitioner att utöka användningen av förnybara energikällor. Ett internationellt samarbete om vindkraftverk i Östersjön kunde också öka försörjningssäkerheten i Baltikum. En kabel från vindkraftverken både mot öst och väst kunde nämligen användas i den generella elöverföringen mellan Norden, Baltikum och det övriga Nordeuropa.

-Vindresurserna till havs är naturligtvis enorma, och den här möjligheten är definitivt värd att utreda vidare, betonar stortingsledamot Asmund Kristoffersen, ordförande för Nordiska rådets miljöutskott.

Det är i dag tekniskt möjligt att bygga vindkraftverk på havet och därmed utnyttja de stora vindresurser som finns där. Danmark, Tyskland och Sverige har redan planer på att upprätta en stor vindkraftpark i Kriegers Flak i Östersjön, söder om Trelleborg. Jättesatsningen beräknas kosta cirka tio miljoner svenska kronor att bygga. Vindparken uppskattas förse en halv miljon hushåll med el då den tas i bruk.

En rapport från EU-kommissionen i höstas pekar också på den stora vindkraftpotential som länderna runt Östersjön borde dra nytta av. Enligt rapporten kunde vindkraftparkerna placeras i exempelvis Bottniska viken mellan Finland och Sverige eller i Finska viken mellan Finland, Estland och Ryssland.

Enligt det aktuella Nordiska rådet-förslaget bör vindkraftpotentialen utredas av berörda länder runt Östersjön, EU, Ryssland samt relevanta internationella organisationer. Utredningen bör läggas fram före FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december.

Källa: Nordiska rådet
Läs mera om Kriegers flak-projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062